De SpeelDagHB is een dag vol activiteiten, experiment, informatie, inspiratie, motivatie, uitdaging en meer. Voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, hun ouders, leerkrachten, coaches en begeleiders.

Nina is BHV'er (EHBO en veiligheid).

Zaterdag 10 maart 2018, daar heb ik zin in!

De SpeelDagHB is bedoeld voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar. Niet HB? Kom met je broer of zus mee! (Lid zijn van Speelvrienden is niet nodig).

 

LET OP: je leest over een programma dat al geweest is.

Volg ons via Facebook Speelvrienden en SpeelDagHB of via Twitter Speelvrienden en SpeelDagHB.

Het programma:

  Buitenspelen: Lukt het jou om tien meter te lopen op onze stelten? Gebruik het stoepkrijt gerust om een leuk parcours uit te zetten. Maak je er liever een mooie tekening mee of misschien een hinkelbaan? Wij vinden het allemaal prima! We hopen dat je ons helpt om het stoepkrijt droog te houden en bij regen snel weer in het emmertje te verzamelen :)
     
  Catering: Gedurende de SpeelDagHB verkopen we koffie, thee, limonade en iets lekkers.
Koffie en thee € 1,-
Limonade en iets lekkers € 0,50
Bij de catering verkopen we ook de lootjes voor de loterij (€ 0,50 per lootje).
     
  Lunch: We bieden eenvoudige lunchpakketjes (€ 6,50):
  • 6 witte bollen, plakjes ham, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes appelsap (200 ml) of
  • 6 bruine bollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml) of
  • 6 krentenbollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml).

Je kunt meteen bij je aanmelding, maar ook op een later moment, bestellen (gebruik dan de wijzigingslink in je bevestigingsmail).

     
  Creatieve inloopactiviteit: Kom bij Sylvia je eigen kunstwerk maken. Vorig jaar, in Hoorn, had Sylvia zoveel leuke dingen bij zich, dat kinderen er de hele dag door konden brengen. Al voor een paar euro maak je iets moois.
     
    Denkspellen.nl: René van der Zwet komt weer met heel veel denkspellen, die je ter plekke mag uitproberen en eventueel kunt kopen. Heb jij een spel dat je graag wilt uitproberen? Mail ons, we verzamelen alle verzoekjes en sturen dat door naar René! (Er is een pin-automaat aanwezig).
     
  De Kinderboekwinkel: Er komen boeken, heel veel boeken en daar zit vast en zeker iets bij dat bij jou past. Kom je je nieuwste favoriet ontdekken of het vervolg op jouw favoriete serie of ... Kom, snuffel, geniet, vraag wat je weten wilt en ga naar huis met een aanwinst waar je nog heel veel plezier van gaat beleven. 

In het lokaal kan je de gehele dag door een eigen button komen maken.
     
  Hubelino: De bouwblokken hebben diverse vormen en kleuren, waarmee je je eigen knikkerbaan kunt bouwen. Vandaag kan je met deze set komen bouwen en uitproberen wat snelheid, zwaartekracht en centrifugaalkracht met elkaar te maken hebben. (Handig om te weten: de blokken passen op alle andere merken bouwblokken. Hubelino heeft ook Mind and Learning Games in het assortiment. Die zullen er vandaag niet zijn, maar vind je natuurlijk wel op de website).
     
    Kinderpraktijk Chuen: Dewhi komt met een programma rondom weerbaarheid, HSP en faalangst. Zodra het programma bekend is vind je dat hier en bij de workshops.
     
  Kiwi Electronics: Altijd al eens een robot willen bouwen en programmeren? Of aan de hand van knutselmateriaal je eigen uitvinding maken die tot leven komt? Neem wat enthousiasme en creativiteit mee en kom langs in het lokaal bij Kiwi Electronics; wij laten je zien hoe je zelf snel en makkelijk robots bouwt.

Vandaag hebben we deze materialen bij ons:
- littleBits (electronica leren door middel van magnetische modules)
- Makeblock (Robotica platform waar kinderen leren bouwen en programmeren)
- Ozobot (robot welke geprogrammeerd kan worden door middel van kleuren en tekenen)
- Micro:bit (board met diverse sensoren welke online geprogrammeerd kunnen worden)
     
  Maak je eigen wereldje in een koffer: Janna, van ZELLUF - Praktijk voor speltherapie, komt met heel veel mooie oude koffers naar ons toe. In die koffers mag jij jouw eigen wereldje ontwerpen. Als je wereldje klaar is, dan maakt Janna er een polaroidfoto van. De foto mag je mee naar huis nemen. Deelname is gratis, per kind kan er één keer een wereldje gemaakt worden + een polaroidfoto.

Vanwege de weersvoorspelling (regen komende zaterdag) gaan we in het gebouw op zoek naar een fijn plekje voor Janna. Ze komt dus wel :)
     
  248 media uitgeverij: Deze uitgever van boeken over onder andere hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit is ook de uitgever van het magazine gifted @ 248. Vandaag zijn ze aanwezig met een selectie uit hun aanbod. Graag contant en zoveel mogelijk gepast betalen.
     
  Muisje Sensitief: Deze webshop voor bijzondere kids helpt jullie graag met adviezen en praktische tips op allerlei gebied. Houd jij bijvoorbeeld van wiebelen en friemelen of heb je vragen over proeven en kauwen? Werk je graag met een timer? Heb je last van alle geluiden om je heen? Vragen over motoriek zijn ook geen probleem. Net als evenwicht en balans, maar ook gewoon lekker spelen.
     
  Ontdek de kracht van Beelddenkers: Ieder kind ontwikkelt zich anders. Soms merk je dat het leren niet vanzelf gaat. Dan is er sprake van een leer- en/ of ontwikkelingsprobleem. In dat geval geeft Ellen je graag een steuntje in de rug. Je kunt bijvoorbeeld terecht met vragen over beelddenken, taaldenken en hoogbegaafdheid.
     
  Papertrack.nl: René van der Zwet komt niet alleen met denkspellen, maar heeft ook de allerleukste papieren knikkerbaan bij zich. Ter plekke uit te proberen en in diverse formaten te koop. (Er is een pin-automaat aanwezig).
     
  Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid: Truus du Maine verzorgt interactieve presentaties rondom 'Studievaardigheden' en 'Voorbereiding op de brugklas'.
     
     Plastic Fusion: Tijdens deze inloopactiviteit ga je met oude plastic tasjes 'iets nieuws' maken. Irmgard (plusklas De23) en Lilian (plusklas Gioia) helpen je op weg en hebben genoeg ideeën waar jij weer nieuwe inspiratie uit kunt halen. Er wordt gewerkt met een heet strijkijzer. Materiaalkosten enkele euro's.
     
  Poffertjes: Natuurlijk hebben we deze overheerlijke poffertjes al even voor jullie getest. Heerlijke verwennerij :) De poffertjes komen al vroeg en kijken tijdens de dag even hoe lang ze blijven staan.
     
    Speelvrienden: Netwerk dat jonge hoogbegaafde kinderen wil ondersteunen bij het vinden van een leuke vriendschap. Er zijn regelmatig leuke activiteiten. Zien we je daar?
Speelvrienden is opgericht door Marjolijn Peters. Marjolijn organiseert samen met Nina Frerichs de SpeelDagHB.
     
  Stedelijk Gymnasium Schiedam: Heb jij deze leuke middelbare school al ontdekt? Er is een speciaal programma voor kinderen die bijna klaar zijn met de basisschool. Maar, ook de kinderen die hier op school zitten mogen allerlei leuke dingen doen en ervaren. Kom kijken en beleven in de Makersplaats! Gebruik je eigen creativiteit en ga aan de slag met Robotica.

In de makersplaats kan je je eigen 't-shirt bedrukken, vinylsnijden en 3Dprinten. 
     
  Stilteplek: In alle drukte is het ook heel fijn om een plek te hebben waar je weer even helemaal tot jezelf kunt komen. Op deze plek wordt er alleen gefluisterd, je kunt er bijvoorbeeld heerlijk zitten met een boek of 'gewoon' even niets doen en weer op adem komen.
     
  Speeltheater Wishdom: Een ontwerp- en adviesbureau voor Avontuurlijk Spelen en Ontwikkelen. Carola Pelder is speelcoach en wil kinderen laten ontdekken hoe ze met behulp van speel- en theaterkunsten het avontuur van hun toekomst kunnen verkennen. Rode draad is het ontwikkelen van positieve denkkracht en overwinnen van angsten, zodat kinderen in vertrouwen hun eigen weg kunnen volgen. “Maak van je persoonlijke ontdekkingsreis, een vrolijk avontuur.” (Speel-, knutselactiviteiten variërend van € 0,50 - € 5,-). 
     
  Sunny Games: Bij coöperatieve spellen speel je niet tegen elkaar, maar met elkaar. Voor de allerjongsten is er bijvoorbeeld Oogsten (3+) en Max de Kat (4+). Ben je al ouder? Kijk dan eens naar Stop de Stropers (8+) of Nisyros (12+). Het demo-team legt je graag alle spellen uit. Kom ontdekken wat jouw favoriet is. 
     
  Vind ik vandaag een vriendschap? (vrije inloop tussen 11:00-12:00u en 13:30-14:30u): Bij Audrey en Marion liggen opdrachten klaar voor kinderen van alle leeftijden. (En ja daar horen de papa's en mama's ook bij, zij spelen toch ook nog steeds?!). Wie weet lukt het jullie om iemand te vinden met wie je buiten de SpeelDagHB ook een keer zou willen afspreken. Hoe meer mensen er naar dit lokaal komen, hoe groter die kans wordt. Dus, ben jij erbij?!
     
  WOWcoaching & opstellingen: Dit is de coachpraktijk van Marjolijn. Je kunt bij haar terecht voor coaching en begeleiding van kinderen, ouders, gezinnen en volwassenen. Leren leren, Schrijfdans, Cognitieve Functies (het verbeteren van denkvaardigheden), Familieopstellingen en Traumaverwerking.
     
    Yoi orthopedagogiek en trainingen: Yoi staat voor je klaar wanneer je behoefte hebt aan ondersteuning, een kritische blik, een advies. Gedurende de dag kan je inlopen en al je vragen stellen. Er worden ook een workshop en een lezing verzorgd.

Hier lees je het programma van de presentaties, lezingen en workshops.
Zeker weten dat er voor jou een plekje is? Meld je dan vooraf aan!

  Workshop 'Van Mond tot Kont': Vanuit Haviq (Hart voor iq) komt Dorien om ons meer te vertellen over het Menselijk Lichaam.
(Hart voor iq is een pas opgerichte stichting, aan de website wordt nog hard gewerkt).
     
    Vind ik vandaag een vriendschap? (kinderen): Samen met Audrey en Marion gaan jullie aan de slag met allerlei (creatieve) opdrachten om elkaar beter te leren kennen. Er zijn allerlei verschillende opdrachten, soms individueel, soms groepsopdrachten. De inhoud van de activiteiten blijft nog even een verrassing!
Tijden:
3 en 4jr 13:00-13:30u,
5 en 6jr 12:30-13:00u,
7 en 8jr 12:00-12:30 en 14:30-15:00u,
9 en 10jr 10:30-11:00 en 15:00-15:30u,
11 en 12 jr 10:00-10:30 en 15:30-16:00u.
     
    Voorstelling  'Speel je dromen waar' (11:00 en 13:30u, kind 4+, materiaal ca. € 5,-): Carola Pelder verzorgt een voorstelling met vertel- en beeldtheater. De voorstelling gaat over de avonturen van Katinka en prof. Plezier. Katinka gaat een dagje naar het attractiepark FutureIsland. De Waarachtige Pleziermeter neemt Katinka mee op een onvergetelijk avontuur met onverwachte ontmoetingen en gebeurtenissen. Er gaat natuurlijk van alles mis. Waar is prof. Plezier gebleven?

Na afloop van de voorstelling kunnen de kinderen kiezen uit 2 creatieve knutselpakketten; 1) “Heb jij even geluk” – Maak een geluksdoosje. 2) “Held op s(t)okken – Maak je eigen held.

De voorstelling en de knutselactiviteit zijn niet los van elkaar te volgen. (Materiaalkosten circa € 5,00 per kind).

     
  Workshop 'Hoogbegaafdheid bij volwassenen' (11:00u duurt 2 uur, volwassenen, € 7,50 p/pers, betalen bij Noks): Noks Nauta van het IHBV neemt jullie mee langs vragen als: "Hoe ontdek je je eigen hoogbegaafdheid? Heeft jouw hoogbegaafdheid invloed op je werk? en Wat kan je leren van het Delphi-model?" Er wordt aangesloten bij de behoefte die jullie hebben. Voor degenen die dat willen: het boek over HB bij volwassenen is tijdens de dag bij Noks te koop (€ 24,50). Noks staat hier vandaag op vrijwillige basis. De bedragen die je betaalt komen ten goede aan het IHBV. Gepast betalen, er is geen pin-automaat.
     
    Workshops 'Beelddenken en Taaldenken' (11:00u en 13:30u, voor ouders en kinderen): Ellen neemt je graag mee op ontdekkingsreis langs: Beelddenken en taaldenken. Beelddenken en hoogbegaafdheid. Is beelddenken een stoornis? Hoe kun je beelddenkers herkennen? Hoe kun je beelddenkers een helpende hand bieden? Wat is de kracht van een beelddenker?
     
  Workshop 'Peers4Parents' (11:00u, volwassenen, LET OP laat de kinderen niet alleen): Peers4Parents, groepscoaching voor ouders van hoogbegaafde kinderen, inspired bij SENG Model Parent Groups. Niet alleen hoogbegaafde kinderen hebben peers nodig, hun ouders ook!

Peers4Parents organiseert op de SpeelDagHB een workshop die voorziet in deze behoefte. Marieke van der Zee en Brigit Brinkman verzorgen deze workshop waarin je zelf mee op zoek gaat naar de achterliggende emoties en behoeftes van je kind met betrekking tot motivatie. Lees meer.

Bij voldoende belangstelling volgt er om 13:30u een tweede ronde. Meld je dus op de dag zelf gerust ook even aan de deur.
     
  Workshop 'Studievaardigheden' (13:30u, groep 6/7/8 en ouders, gratis): Truus du Maine van Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid gaat met je aan de slag rondom studievaardigheden.

In mijn praktijk Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid in Amersfoort zie ik heel vaak hoogbegaafde tieners, die vastlopen op de middelbare school. afstromen is dikwijls het gevolg, dit terwijl we het over de intelligentste leerlingen van Nederland hebben. Meestal hebben deze leerlingen niet leren leren en is hun motivatie door de bottom-up-manier van lesgeven ver te zoeken.

In deze workshop ga ik met ouders en kinderen aan de slag. We nemen een lesje geschiedenis, Frans, Nederlands (waar ik op dat moment zin in heb) en we gaan top-down werken. Ik laat zien hoe je met aandacht je huiswerk kunt maken. Als het goed is, heb je een uurtje later echt iets geleerd! Niet alleen de stof, maar ook hoe je één en ander aan kunt pakken. Ouders kunnen hun zoon of dochter na dit uurtje beter helpen met huiswerk maken.
     
  Interactieve lezing 'De Voorbereiding op de brugklas' (11:00u, groep 6/7/8 en ouders, gratis): Truus du Maine van Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid vertelt over de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs en de valkuilen die je tegenkomt in de Brugklas.

In mijn praktijk Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid in Amersfoort zie ik heel vaak hoogbegaafde tieners, die vastlopen op de middelbare school. afstromen is dikwijls het gevolg, dit terwijl we het over de intelligentste leerlingen van Nederland hebben. Meestal hebben deze leerlingen niet leren leren en is hun motivatie door de bottom-up-manier van lesgeven ver te zoeken.

Ik leg ik uit hoe deze problematiek ontstaat en wat er aan te doen is. het helpt al enorm als je weet, wat er aan de hand is.

Deze presentatie is bedoeld voor ouders en kinderen die volgend jaar of het jaar erna naar de brugklas gaan. Ook ouders van jongere kinderen vinden het vaak interssant te horen wat er mis kan gaan en hoe je dat zoveel mogelijk voorkomt. Hoewel het basisonderwijs in Nederland op de meeste scholen eigenlijk niet geschikt is voor hoogbegaafde kinderen, kan je als ouders toch veel schade beperken.

     
    Interactieve presentatie 'Hooggevoeligheid en prikkelverwerking' (11:00u, voor kinderen en ouders): Dewhi vertelt: Voor deze kinderen en hun omgeving is het belangrijk bewust te zijn van wat de gevoeligheid in het dagelijks leven inhoudt, te accepteren dat die gevoeligheid er is en manieren te vinden om er mee om te gaan. Want als je een gevoelig kind goed begeleidt en begrijpt, zullen de voordelen van het hooggevoelig zijn steeds meer naar voren komen. En kan je het eenvoudig tot kracht maken in plaats van tot last. Dewhi zal vertellen over hooggevoeligheid bij kinderen, de prikkelverwerking en de kwaliteiten. Zij gaat in op wat hooggevoeligheid is, hoe je het herkent, wat het betekent en wat het vraagt van de omgeving.
     
  Workshop: 'Weerbaarheidstraining' (13:30u, voor kinderen): Dewhi helpt je ontdekken hoe je jouw veerkracht versterkt.

Met de IK BEN KI Weerbaarheidstraining leert je kind voor zichzelf opkomen, groeit zijn zelfvertrouwen, ontwikkelt je kind sociale vaardigheden en leert je kind omgaan met lastige situaties. Ook leert je kind hoe hij/zij zich beter kan concentreren. De IK BEN KI Weerbaarheidstraining is gebaseerd op 4 pijlers: 1) bewust worden van je lichaam, 2) controle hebben over jezelf, 3) vertrouwen hebben in jezelf en 4) reflecteren op je gedrag/ gevoel.

Kom het ervaren! Met KI-krachtige groet!
     
    Workshops 'Geloof in de waarheid - filosofie' (11:00u en 13:30u, voor groep 7 en 8): Een filosofische vraag, wat is dat eigenlijk? Kun je over alle onderwerpen zo’n vraag bedenken? Dat kan! Samen denken we na over een vraag, waarbij jouw gedachten en verwondering centraal staan. Daarbij voer je ook verschillende opdrachten uit. Direct naar de site van het wetenschapsknooppunt.
     
  Workshop 'Het zijnsluik' (11:00u voor kinderen en ouders): Als we het hebben over hoogbegaafdheid; Wat is dan het zijnsluik? Hoe ben je anders in je denken en hoe ga je daarmee om? Wat betekent hoogsensitiviteit voor jou? Kom vandaag veel ervaren, ontdekken en leren. Spelenderwijs komen er belangrijke theorieën aan bod; Tessa Kieboom, Acceptance and Commitment, Dabrowski, mindset en Spiral Dynamics.
     
  Interactieve lezing 'Pesten, hoogsensitiviteit en trauma' (13:30u voor kinderen en ouders): Wat is de onderlinge samenhang tussen pesten, hoogsensitiviteit en trauma. Als jij gepest wordt, wat kan je dan doen om jezelf te helpen? Hoe kan je als ouder je kind hierin begeleiden?

 

Ontvang het Speelnieuws in je inbox.

(Er opent een pop-up).

faceCoaching, familieopstellingen,
werken aan je verlangen 
WOWcoaching & opstellingen

Organisator van de SpeelDagHB.

PR, Social media en reclame op maat bij
PR door Nina

Organisator van de SpeelDagHB.

 

We zijn heel blij met alle ondersteuning van:

  • Bart Tolen - Technische Ondersteuning
  • En alle teamleden in Amersfoort, Hoorn en Schiedam.

Zonder hen zou de SpeelDagHB niet zo soepel lopen!

"Het ging zo vanzelf, je liep overal zo naar binnen. Zo fijn!"

- Elena 11 jr

"Het was een super dag. Jammer dat het niet vaker SpeelDagHB is."

- een jonge bezoeker

"Een leuke, ontspannen manier om een dag met allerlei facetten van HB bezig te zijn."

- een ouder

"Bij de workshop over HB bij volwassenen heb ik veel over mezelf geleerd."

- een volwassene

Marjolijn - vragen m.b.t. aanmelden en programma
marjolijn [at] speeldaghb.nl | WOWcoaching.nl
Nina - vragen m.b.t. PR en sponsoring
nina [at] speeldaghb.nl | PRdoorNina.nl
Facebook SpeelDagHB | Speelvrienden | WOWcoaching
Twitter SpeelDagHB | TienerDagHBPersGroeiOntw
Mail Nieuws in je inbox