De SpeelDagHB is een dag vol activiteiten, experiment, informatie, inspiratie, motivatie, uitdaging en meer. Voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, hun ouders, leerkrachten, coaches en begeleiders.

Nina is BHV'er (EHBO en veiligheid).

Zaterdag 09 maart 2019, daar heb ik zin in!

De SpeelDagHB is bedoeld voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar.
Niet HB? Kom met je broer of zus mee!

LET OP: je leest over een programma dat al geweest is.

Heb je een vraag? marjolijn [at] speeldaghb.nl 06 - 16 946 704 of nina [at] speeldaghb.nl 06 - 40 894 713.
Volg ons via Facebook Speelvrienden en SpeelDagHB of via Twitter Speelvrienden en SpeelDagHB.

Het programma:

  Atelier ES&ZO: Kom bij Esther je eigen kunstwerk maken. Natuurlijk is er gedacht aan alle liefhebbers van roze. Maar, ook voor 'stoerdere' kleuren kan je bij Esther en haar creatieve collega terecht. Er is vandaag van alles te doen. Kom werken met Foam Clay en 3D verf.  Al voor een paar euro maak je iets moois. Vergeet niet om ook even bij Hobbyfun op de site te kijken.
     
  Buitenspelen: Lukt het jou om tien meter te lopen op onze stelten? Gebruik het stoepkrijt gerust om een leuk parcours uit te zetten. Maak je er liever een mooie tekening mee of misschien een hinkelbaan? Wij vinden het allemaal prima! We hopen dat je ons helpt om het stoepkrijt droog te houden en bij regen snel weer in het emmertje te verzamelen :)
     
  Catering tijdens de SpeelDagHB en de loterij:
Koffie of thee € 1,-
Limonade, flesje water, pakje appelsap of pakje sinaasappelsap € 0,50.
Ontbijtkoek of liga € 0,50.
Fruit (bijvoorbeeld banaan of appel) € 0,40.
Glutenvrij cakeje (1st) of cookies (3st) € 1,50.
Afhankelijk van het seizoen kunnen we een extra aardigheidje bij ons hebben.
Lootjes voor de loterij kosten € 0,50 per lootje. Je kunt mooie prijzen winnen.
     
  Cleverbee en De Jonge Onderzoekers: Mirjam vertelt jullie graag over de peutergroep De Jonge Onderzoekers. Vandaag kunnen jullie ervaren wat er bedoeld wordt met het 'Zijnsluik'. Kom gerust binnenlopen en stel al je vragen. Wil je graag weten hoe je bij jonge kinderen een ontwikkelingsvoorsprong kunt signaleren en begeleiden? Mirjam heeft het signalerings- en overdrachtsinstrument 'Zicht op Ontwikkelingsvoorsprong' bij zich. Wat je vandaag kunt kopen om er meteen mee aan de slag te kunnen.
     
  IQoké Denksleutelt met je mee: Wat zijn Denksleutels en waarom zijn ze zo fijn voor hoogbegaafde kinderen? Marion van Kapel van IQoké neemt jullie graag mee op ontdekkingsreis.
- Voor ouders is er informatie over denksleutels: activiteiten die het denken van jonge kinderen stimuleren en hoogbegaafde kinderen cognitief uitdagen. Door het stellen van de juiste vragen worden de hogere denkorden aangesproken.
- Kinderen en volwassenen kunnen aan de slag met de denksleutels, er liggen veel voorbeelden klaar om uitgeprobeerd te worden: dit kan op papier, met materiaal of gewoon door met elkaar hierover te praten.
- Tevens is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, nieuwe contacten op te doen, ervaringen uit te wisselen, informatie te vergaren, vragen te stellen, kortom mogelijkheden genoeg.
     
  De Kinderboekwinkel: Er komen boeken, heel veel boeken en daar zit vast en zeker iets bij dat bij jou past. Kom je je nieuwste favoriet ontdekken of het vervolg op jouw favoriete serie of ... Kom, snuffel, geniet, vraag wat je weten wilt en ga naar huis met een aanwinst waar je nog heel veel plezier van gaat beleven.
     
    Lunch: We bieden eenvoudige lunchpakketjes voor € 6,50. (Te bestellen tot en met 01-03-2019).
  • 6 witte bollen, plakjes ham, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes appelsap (200 ml) of
  • 6 bruine bollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml) of
  • 6 krentenbollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml).
Je kunt meteen bij je aanmelding, maar ook op een later moment, bestellen (gebruik dan de wijzigingslink in je bevestigingsmail).
     
  Muisje Sensitief: Deze webshop voor bijzondere kids helpt jullie graag met adviezen en praktische tips op allerlei gebied. Houd jij bijvoorbeeld van wiebelen en friemelen of heb je vragen over proeven en kauwen? Werk je graag met een timer? Heb je last van alle geluiden om je heen? Vragen over motoriek zijn ook geen probleem. Net als evenwicht en balans, maar ook gewoon lekker spelen.
     
     Recyclewagentje (kinderen, materiaalkosten € 1,-): Kom bij Lilian van Honk (plusklas Gioia) en Irmgard Ballast (plusklas De23) een recyclewagentje bouwen. Maak een racewagentje van een petfles, van karton, lolliestokjes of ander afvalmateriaal. We doen heel duurzaam: het wagentje rijdt niet op benzine, zelfs niet op elektriciteit, maar met behulp van elastiek of een ballon. Zo’n wagentje gaat soms verrassend hard! Voor wie het aandurft: we houden de beste tijden bij op een scorebord. De winnaar krijgt een prijs. We houden lunchpauze van 12.15-13.15 uur.
     
  White Goblin Games: Het demonstratie-team van White Goblin Games komt spellen uitleggen en samen met je spelen. Ervaar zelf hoe leuk, divers en uitdagend de spellen zijn! Je vindt het demonstratie-team in het lokaal bij de Spellenwinkel.
     
    Spellenwinkel Breda: Dé Spellenwinkel gaat deze dag mooie spellen verkopen. Er is genoeg keuze van spellen: om alleen te spelen of met meerdere personen, spelen tegen elkaar of spel MET elkaar tegen het spel, dobbelspellen, strategische spellen, tempospellen en nog veel meer. Margot, van Dé Spellenwinkel werkt samen met Heidi van speeljevaardig.nl. Hun lokalen vind je naast elkaar.
     
    Speeljevaardig.nl: Er is de hele dag inloop bij Heidi (Speeljevaardig.nl). Samen met Margot biedt ze jullie de mogelijkheid om door middel van spellen de denk- en gedragsvaardigheden oefenen. De lokalen van Speeljevaardig en Dé Spellenwinkel vind je naast elkaar.
     
  Stedelijk Gymnasium Schiedam: Heb jij deze leuke middelbare school al ontdekt? Er is een speciaal programma voor kinderen die bijna klaar zijn met de basisschool. Maar, ook de kinderen die hier op school zitten mogen allerlei leuke dingen doen en ervaren. Kom kijken en beleven in de Makersplaats! Gebruik je eigen creativiteit en ga aan de slag.
     
  Stichting IQ+: De stichting heeft het streven de handen van professionals, onderwijs, gezondheidszorg, overheid en ouders ineen te slaan om het pad voor het hoogbegaafde kind te banen, zodat het intellectuele talent tot bloei komt. Wij brengen alle professionals en relevante organisaties in de regio in kaart en fungeren graag als wegwijzer voor een ieder die zijn/haar weg wil vinden in alle informatie en kennis rondom hoogbegaafdheid. 

Bent u op zoek naar kennis over hoogbegaafdheid. Of naar de juiste begeleiding of onderwijs in de regio? Loop dan bij ons binnen in Lokaal….

Tijdens de dag is er een doorlopende inloopactiviteit; Pokémon. Wil je graag meer leren over Pokémon? Kom dan naar de workshops.

     
  Stilteplek: In alle drukte is het ook heel fijn om een plek te hebben waar je weer even helemaal tot jezelf kunt komen. Op deze plek wordt er alleen gefluisterd, je kunt er bijvoorbeeld heerlijk zitten met een boek of 'gewoon' even niets doen en weer op adem komen.
     
  Studio Wishdom: Een ontwerp- en trainingsburo voor persoonlijke ontwikkeling. Carola Pelder ontwikkelt eigentijdse lesprogramma’s met spel, verhalen en creativiteit zodat kinderen plezier hebben en kunnen genieten van hun eigen ontdekkingsreis.

Gedurende de speeldag is het klaslokaal omgetoverd tot de Storykids Academy, een werkplaats voor verhalenmakers en creatievelingen. Kom gezellig langs en maak zelf een superleuk cadeau voor je vriend, vriendin, vader, moeder, broer of zus. Of maak gewoon een cadeau voor jezelf.

De kinderen (4+) krijgen een knutselpakketje (€ 3,00 per stuk) en kunnen direct aan de slag met het maken van:
- een vriendenboekje
- een doosje geluk
- een eigen stempel

Kinderen die al wat ouder zijn kunnen met handlettering het boekje versieren. Kun je nog niet schrijven of ben je misschien nog niet zo creatief, dan hebben we o.a. stickers, stempels liggen om je te helpen met een mooi en vrolijk cadeau. Welkom in de Storykids Academy. Gezellig! (Rechts in je scherm vind je onze flyer).

     
    Timmerclub: Voordat we je vertellen hoe super leuk de Timmerclub.nl gaat zijn, vertellen we je eerst dat we natuurlijk hebben nagedacht over het geluidsniveau. Met zo min mogelijk geluid gaan jullie, tijdens de workshops, zo leuk mogelijke dingen doen en iets moois in elkaar zetten. Tijdens de inloop kunnen jullie komen kennismaken en ontdekken dat deze begeleiders graag naar jullie toekomen op school en BSO, maar ook hele leuke kinderfeestjes organiseren. Voor degenen die dat willen zijn er bouwpakketten (€ 13,50) te koop.
     
  Triqo: Kom dit superleuke constructiespeelgoed uitproberen. Het ligt bij Hubelino in het lokaal. Zoek je inspiratie wat te bouwen? Kijk dan vast even bij Triqo op de site, er staan echt allerlei voorbeelden.
     
  WOWcoaching & opstellingen: Dit is de coachpraktijk van Marjolijn. Je kunt bij haar terecht voor coaching en begeleiding van kinderen, ouders, gezinnen en volwassenen. Leren leren, Schrijfdans, Cognitieve Functies (het verbeteren van denkvaardigheden), Familieopstellingen en Traumaverwerking.

Het programma van de presentaties, lezingen en workshops.

start 11:00u
  Intelligentieonderzoek (ouders): Er bestaan vermoedens van (hoog)begaafdheid voor je kind. Er wordt gekeken naar mogelijk intelligentieonderzoek. Maar wat is dat nou eigenlijk en wat kun je er mee? Gertjan van Kapel (orthopedagoog) legt tijdens een lezing uit welke intelligentietests het meest gebruikt worden in Nederland bij basisschool kinderen (WISC-V/RAKIT), hoe de keuze wordt gemaakt voor een specifieke test, wat er gemeten wordt tijdens een onderzoek, hoe dit eventueel af te stemmen is op mogelijke hoogbegaafde kinderen, en wat je (en vooral school) kunt doen met de mogelijke resultaten.
     
  Workshop 'Hoogbegaafdheid bij volwassenen' (volwassenen, € 10,- p/pers): Peter Overzier komt namens het IHBV. Hij neemt jullie mee langs vragen als: "Hoe ontdek je je eigen hoogbegaafdheid? Heeft jouw hoogbegaafdheid invloed op je werk? en Wat kan je leren van het Delphi-model?" Er wordt aangesloten bij de behoefte die jullie hebben. De bedragen die je betaalt komen ten goede aan het IHBV. Gepast betalen, er is geen pin-automaat. Let op: Laat de kinderen niet alleen tijdens de SpeelDagHB.
     
  Start 11:00u en 13:30u
  Boekvouwen (kinderen, materiaalkosten € 3,50): Claudia, Arthur en Jolanda komen jullie de methode boekvouwen leren. Je leert hoe je de bladzijden van een boek zo kunt vouwen, dat er aan de zijkant van het boek een woord zichtbaar wordt (zie foto). Het woord dat je kunt kiezen mag maximaal zeven letters lang zijn (bijvoorbeeld je naam). Lukt het niet om het vouwen in dit uur af te krijgen? Geen punt. Je kunt terugkomen om 13:30u of het zelf thuis verder afmaken.
     
  Chinees (kinderen en volwassenen, materiaalkosten € 2,50): Floor Perquin vertelt: "Op de middelbare school hoorde ik voor het eerst over China tijdens de geschiedenis- en aardrijkskundelessen. Ik was een kind dat niet goed kon kiezen en het was daarom lang onduidelijk wat ik na de Havo zou gaan studeren. De lessen over dat toen voor mij nog vreemde land waren echter wel ergens blijven hangen en toen ik naar de open dag van de  opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie was geweest en een proefles van schrijfster Lulu Wang had bijgewoond was ik verkocht.

Mijn enthousiasme voor de Chinese taal en cultuur werd sterker toen ik na het eerste studiejaar de gelegenheid kreeg om een maand lang een zomercursus te volgen aan een universiteit in Beijing, het was toen 1996. Om onze fotorolletjes te laten ontwikkelen moesten we een uur reizen in een heel gammele bus. Daarna volgden nog een half jaar studie aan diezelfde universiteit en een jaar studie in Shanghai, gevolgd door een laatste studiejaar in de oude hoofdstad Nanjing. Sindsdien reis ik af en aan voor studie en werk naar allerlei plaatsen in China. Ik ben bijvoorbeeld pas nog naar Shanghai en Wuhan geweest. Als ik nu mijn hotel boek via mijn mobiel zoek ik altijd waar de dichtstbijzijnde 地铁, oftewel de metro is.

Vandaag gaan we spreken, schrijven, luisteren, lezen…."
     
  De Jonge Onderzoekers onderzoeken het Zijnsluik (volwassenen, duurt 45 min.): Hoogbegaafdheid is meer dan intelligentie, dat is algemeen bekend. Het Zijnsluik van Tessa Kieboom geeft persoonskenmerken aan die voor hoogbegaafde kinderen soms een uitdaging zijn om mee om te gaan. Mirjam Veldhoven van Cleverbee deelt kennis over het jonge kind met ontwikkelingsvoorsprong met ouders, professionals (gastouders, pedagogisch medewerkers en kleuterleerkrachten). Ieder kind wil graag gezien worden, ook het jonge kind met voorsprong. Vroegsignalering is van belang om uitdagingen te (h)erkennen en passend te kunnen begeleiden.

We gaan in de workshop aan de slag met een aantal onderdelen uit het Zijnsluik door met elkaar activiteiten te doen en meer te weten te komen over een aantal Zijnsluik onderdelen. Deze onderdelen komen ook terug in de activiteiten en begeleiding die De Jonge Onderzoekers met elkaar doen en krijgen.
     
  Pokémon (kinderen): Pokémon komt in vele vormen en maten. Een serie, films, verschillende videogames en zelfs card games! Trainer Steevee vertelt in de workshop over de Pokémon card games en legt uit hoe de Trading Card Game wordt gespeeld. Na de workshop mag je natuurlijk in het lokaal van Stichting IQ+ blijven om met andere kinderen en trainer Steevee Pokémon te spelen!
     
    Timmerclub (kinderen en ouders, materiaalkosten € 6,- per pakket): Timmerclub.nl komt met superleuke workshops, die rekening houden met 'niet teveel geluid'. Papa of mama blijft bij je voor de technische ondersteuning. Ouders die graag zelf aan de slag gaan kunnen een extra pakket kopen. (Zonder ouder kan je helaas niet meedoen).
Ontwerp en maak je eigen schip, raket, vliegtuig of schoolbus van hout!
We gaan houten voertuigen ter grootte van 20-25 cm max lengte maken. We werken vanuit 2 werkkaders waarvan je er een moet kiezen;
Optie 1) Met stappenplan van 2d naar 3d:
- eerst schets op papier maken daarna op triplex kopiëren.
- schets 2x uitzagen en naar 3D ruimtelijk doorbouwen.
- details met reliëfwerking toevoegen.
Optie 2) Vrij creëren (zonder stappenplan) vanuit de diverse aangeboden houten blokjes vanuit vorm: direct ruimtelijk creëren-puzzelen vanuit intuïtie en "spelen" met blokjes. Ook leuk voor ouders.
     
  Voorstelling 'De Waarachtige Pleziermeter' (kind 4+, materiaal ca. € 5,-): Carola Pelder verzorgt een kindervoorstelling met aansluitend een knutselworkshop. 

Vandaag is het feest! Katinka, Pim en Merel kijken uit naar een dag vol pret in  avonturenpark FutureIsland. Dan gaat er van alles mis als hun favoriete attractie, De Waarachtige Pleziermeter, kapot is. Katinka, Pim en Merel belanden in een spannend avontuur. Dan ontmoeten ze een heldhaftige Piraat. Hij kan ze helpen. Maar hoe dan? 

Kijk, help en knutsel je mee? (Zie de flyer rechts in je beeld voor meer informatie).

     
  Start 13:30u
  Creatief schrijven (kinderen): Jessica Colins is kinderboekenschrijfster. Ze schrijft spannende en grappige verhalen over kinderen bij wie het allemaal net even anders gaat. In de workshop gaat ze in op de volgende vragen:
  • Hoe verzin je een verhaal?
  • Wie is je hoofdpersoon en hoe maak je hem of haar levensecht?
  • Hoe zorg je dat het spannend blijft?
  • Hoe zorg je dat je lezers het voor zich kunnen zien?
Natuurlijk ga je daarbij ook zelf aan de slag! Je gaat naar huis met een opzet voor je eigen verhaal.
     
    Onderpresteren (kinderen en ouders): Van Hoogbegaafde kinderen bestaat nog vaak het beeld dat ze hoge cijfers halen, moeiteloos leren, alles meteen snappen en prima op school mee kunnen komen. Helaas is dit maar voor een klein gedeelte van de leerlingen op school een feit, de overige leerlingen presteren onder. Gertjan van Kapel (orthopedagoog) deed voor zijn studie onderzoek naar verschillende type onderpresteerders. Hij neemt zowel ouders als kinderen tijdens een lezing mee naar 7 verschillende vormen van onderpresteren, waaraan deze te herkennen zijn en wat er kan worden gedaan om dit om te buigen naar presterende leerlingen.

 

Ontvang het Speelnieuws in je inbox.

(Er opent een pop-up).

faceCoaching, familieopstellingen,
werken aan je verlangen 
WOWcoaching & opstellingen

Organisator van de SpeelDagHB.

PR, Social media en reclame op maat bij
PR door Nina

Organisator van de SpeelDagHB.

 

We zijn heel blij met alle ondersteuning van:

  • Bart Tolen - Technische Ondersteuning
  • En alle teamleden in Amersfoort, Hoorn en Schiedam.

Zonder hen zou de SpeelDagHB niet zo soepel lopen!

"Het ging zo vanzelf, je liep overal zo naar binnen. Zo fijn!"

- Elena 11 jr

"Het was een super dag. Jammer dat het niet vaker SpeelDagHB is."

- een jonge bezoeker

"Een leuke, ontspannen manier om een dag met allerlei facetten van HB bezig te zijn."

- een ouder

"Bij de workshop over HB bij volwassenen heb ik veel over mezelf geleerd."

- een volwassene

Marjolijn - vragen m.b.t. aanmelden en programma
marjolijn [at] speeldaghb.nl | WOWcoaching.nl
Nina - vragen m.b.t. PR en sponsoring
nina [at] speeldaghb.nl | PRdoorNina.nl
Facebook SpeelDagHB | Speelvrienden | WOWcoaching
Twitter SpeelDagHB | TienerDagHBPersGroeiOntw
Mail Nieuws in je inbox