De SpeelDagHB is een dag vol activiteiten, experiment, informatie, inspiratie, motivatie, uitdaging en meer. Voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en hun ouders.

Nina is BHV'er (EHBO en veiligheid).

Zaterdag 13 oktober 2018, daar heb ik zin in!

De SpeelDagHB is bedoeld voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar.
Niet HB? Kom met je broer of zus mee!
 

Alle praktische informatie vind je op 'Tijden, entree & locatie'. Lees ook 'Verzamelen en Ruilen' even goed door.
Aanmelden en vooruitbetalen kan tot en met vrijdag 05 oktober 2018. Maximaal aantal bezoekers: 225 kinderen.

Heb je een vraag? We zijn bereikbaar via mail en telefoon 06 - 16 946 704 (Marjolijn) of 06 - 40 894 713 (Nina).
Volg ons via Facebook Speelvrienden en SpeelDagHB of via Twitter Speelvrienden en SpeelDagHB.

Het programma:

  Bruggen bouwen: Er liggen allerlei materialen klaar. Kom jij, samen met anderen, een stevige brug bouwen? Er is iemand aanwezig om je vragen te beantwoorden en natuurlijk mag je je brug uittesten zoveel je wilt.
     
  Buitenspelen: Lukt het jou om tien meter te lopen op onze stelten? Gebruik het stoepkrijt gerust om een leuk parcours uit te zetten. Maak je er liever een mooie tekening mee of misschien een hinkelbaan? Wij vinden het allemaal prima! We hopen dat je ons helpt om het stoepkrijt droog te houden en bij regen snel weer in het emmertje te verzamelen :)
     
  CATERING: Gedurende de SpeelDagHB verkopen we koffie, thee, limonade en iets lekkers.
Koffie en thee € 1,-
Limonade en iets lekkers € 0,50
Bij de catering verkopen we ook de lootjes voor de loterij.
Je kunt mooie prijzen winnen, voor € 0,50 per lootje.
We zorgen ook dat er een lekkere lunch te krijgen is. Hoe en wat precies, dat volgt nog.
     
  ChillPillow: Bij Patricia kan je komen voelen wat een verzwarings-/ snoezelkussen is en of je het fijn vindt om er zelf één te hebben. Wil je niet zonder dit kussen naar huis? Maak je vandaag je eigen kussen, dan kan je kiezen uit een kussen zonder versiering (€ 4,-) of een kussen met versiering (€ 6,-). Versieren gebeurt met een lijmpistool. Patricia is aanwezig om te helpen, maar papa en mama mogen dat natuurlijk ook met je samen doen.

Liever een kussen bestellen? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn voorbeelden aanwezig, je kunt stofjes voelen, het bij jou passende gewicht kiezen en natuurlijk legt Patricia alles graag aan je uit. Een kussen bestellen tijdens de SpeelDagHB kost € 15,-. Vooraf bestellen kan ook. Dan probeert Patricia het voor je af te hebben en mee te nemen naar de SpeelDagHB. Deze kussens zijn uitgebreider versierd. Maar, dat zie je vanzelf als je de voorbeelden komt bekijken.
     
  Lunch: We bieden eenvoudige lunchpakketjes voor € 6,50. (Te bestellen tot en met vr 05-10).
  • 6 witte bollen, plakjes ham, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes appelsap (200 ml) of
  • 6 bruine bollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml) of
  • 6 krentenbollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml).

Je kunt meteen bij je aanmelding, maar ook op een later moment, bestellen (gebruik dan de wijzigingslink in je bevestigingsmail).

     
  Creatieve inloopactiviteit: Kom je bij Sylvia weer je eigen kunstwerk maken? Al voor een paar euro maak je iets moois. Meer informatie over deze inloopactiviteit volgt nog.
     
    Denkspellen.nl: René van der Zwet komt weer met heel veel denkspellen, die je ter plekke mag uitproberen en eventueel kunt kopen. Heb jij een spel dat je graag wilt uitproberen? Mail ons, we verzamelen alle verzoekjes en sturen dat door naar René! (Er is een pin-automaat aanwezig).
     
  HBcentrum/ ontprikkelplek: Marieke van HBcentrum is vandaag in de ontprikkelplek aanwezig. En laat maar aan haar over dat ze je een heerlijke plek biedt om weer helemaal tot rust te komen. Natuurlijk kan je vandaag ook terecht met al je vragen over HBplus, HBkids en de begeleiding van HBkinderen. Er zijn vier interessante lezingen te volgen (scroll naar beneden).
     
    Hubelino: Kom jij een eigen knikkerbaan ontwerpen met deze leuke bouwblokken?! Het fijne van Hubelino is dat je er al je creativiteit in kwijt kunt en dat het op alle bekende en onbekende bouwblokken past.
     
  Metavidu: In dit lokaal kan je aan de slag met muziek. Tijdens de inloop kan je natuurlijk even komen kennismaken en al je vragen stellen. Vanuit Metavidu zijn in ieder geval aanwezig Esther Wolters-Ouburg (SPH), Jolida van der Linden (beeldend therapeut) en Monique Kalma (muziektherapeut en muziekdocent). Kijk zeker ook even bij het programma voor de workshops.
     
  Muisje Sensitief: Deze webshop voor bijzondere kids helpt jullie graag met adviezen en praktische tips op allerlei gebied. Houd jij bijvoorbeeld van wiebelen en friemelen of heb je vragen over proeven en kauwen? Werk je graag met een timer? Heb je last van alle geluiden om je heen? Vragen over motoriek zijn ook geen probleem. Net als evenwicht en balans, maar ook gewoon lekker spelen.
     
  Papertrack.nl: René van der Zwet komt niet alleen met denkspellen, maar heeft ook de allerleukste papieren knikkerbaan bij zich. (Er is een pin-automaat aanwezig).
     
  Reptielen: Kim Bobeldijk, van DustyZoo, neemt Gekko's en slangen mee. Durf jij één van deze dieren zelf vast te houden? Dat mag! Kom langs, was je handen, beweeg rustig en geniet van deze prachtige kans. Kim kan je van alles vertellen over de reptielen die ze mee heeft. Heb je tips nodig voor je eigen terrarium en het houden (of misschien wel kweken) van reptielen? Ook daar helpt ze je graag mee.
     
  Schaken: Vandaag, zaterdag 13 oktober, is het Wereld Schaakdag. Voor Schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn de gelegenheid om allerlei leuke activiteiten te organiseren. We zijn blij dat ze ook bij ons willen zijn. Je kunt tijdens de inloop natuurlijk kijken of er een plekje vrij is om mee te doen met een partijtje. Wil je zeker weten dat er plek voor je is? Meld je dan aan voor het  gevarieerde, uitdagende en leuke schaakprogramma tijdens de workshops? Meer informatie volgt binnenkort. Duimen jullie mee dat Nederlands kampioene Robin Duson, lid van deze schaakvereniging, meekomt? Je kunt je al aanmelden voor de workshops.
     
  Slijm maken: Kom je ook naar het inlooplokaal? Tussen 10:00-12:00u zijn Nora en haar BFF aanwezig om je te helpen zelf slijm te maken. De materiaalkosten zijn ongeveer € 3,-
     
    Speelvrienden: Netwerk dat jonge hoogbegaafde kinderen wil ondersteunen bij het vinden van een leuke vriendschap. Er zijn regelmatig leuke activiteiten. Zien we je daar?
Speelvrienden is opgericht door Marjolijn Peters. Marjolijn organiseert samen met Nina Frerichs de SpeelDagHB.
     
  Speeltheater Wishdom: Tussen de workshops door kan je terecht in de werkplaats van de Storykids Club. Kom ook en maak je eigen doosje geluk, potje pret of vriendschapsboekje (materiaalkosten ongeveer € 5,-).
     
  Thinkfun: Deze spellenproducent heeft een leuk en uitgebreid aanbod. Kom vandaag diverse spellen uitproberen (je krijgt uitleg als je dat fijn vindt). Je vindt de spellen in het lokaal bij Denkspellen.nl
     
  Twickto: Hèt constructie speelgoed voor oneindig speelplezier. Het is niet alleen erg leuk, maar het stimuleert ook talentontwikkeling. De bouwstenen van Twickto noemen we Bricks. Die koppel je aan elkaar met koppelstukken, die we Twicks noemen. Je koppelt de Bricks met de Twicks door ze te twisten en te klikken. Voor bepaalde constructies heb je een sleutel nodig om door te kunnen bouwen. Dat is de TwickTool. Twicks, Bricks en de TwickTool: dat is alles wat je nodig hebt. En het mooie is: met Twickto bouw je alles wat je kunt bedenken.
     
  Vlinders: Bart Coppens vertelt je graag alles over de prachtige vlinders die hij bij zich heeft. Kom jij kijken naar alle bijzondere kleuren en patronen? En vraag je hem dan alles wat je wilt weten?! Als je zorgt dat je schone handen hebt, dan mag je misschien wel een vlinder op je hand houden.
     
  Werenfridus: Vandaag kan je komen kennismaken met deze school, die al veel ervaring heeft met het begeleiden van hoogbegaafde kinderen. Loop gerust even binnen om kennis te maken, sfeer te proeven en al je vragen te stellen. LET OP: Werenfridus is weer terug verhuisd naar De Keyzerstraat 1 in Hoorn.
     
  WOWcoaching & opstellingen: Dit is de coachpraktijk van Marjolijn. Je kunt bij haar terecht voor coaching en begeleiding van kinderen, ouders, gezinnen en volwassenen. Leren leren, Schrijfdans, Cognitieve Functies (het verbeteren van denkvaardigheden), Familieopstellingen en Traumaverwerking.

Hier lees je het programma van de presentaties, lezingen en workshops.
Zeker weten dat er voor jou een plekje is? Meld je dan vooraf aan!

  Workshop 'Capoeira' (11:00u, kinderen): Capoeira is een geweldige kans voor kinderen om weerbaar te worden. Door deze unieke mix van vechtsport, zelfverdediging, muziek en cultuur leren kinderen elkaar beter aan te voelen. Voor kinderen met tomeloze energie of juist hele verlegen kinderen is capoeira een uitstekende sport. Het is een uitlaatklep waarin ze hun energie en creativiteit kwijt kunnen. Ze krijgen zelfvertrouwen en leren vaardigheden, zoals discipline, doorzetten die niet alleen nu maar ook later van pas kunnen komen.
     
    Het team van HBcentrum verzorgt de volgende lezingen:
11:00-12:00u Janneke; Bore-out bij kinderen (volwassenen en kinderen).
Veel hoogbegaafde kinderen (en volwassenen) hebben te maken met bore-outs. Het is niet altijd makkelijk te herkennen, de symptomen lijken veel op een burn-out of depressie. Wat is nu precies het verschil? En is verveling dan altijd zo erg? Is een hoogbegaafd kind niet gewoon snel lui? Wat heeft de mindset hier eigenlijk mee te maken? En vooral, hoe kunnen we het oplossen en is het te voorkomen? We bekijken verschillende theorieën en ik geef voorbeelden uit de praktijk. Want het (h)erkennen van een bore-out is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het kind.

11:00-12:00u Marianne; Overprikkeling; voorkomen en herstellen (volwassenen en kinderen).
Tijdens deze interactieve lezing gaan we samen ontdekken wat overprikkeling nu precies is, hoe het zich uit en wat je kan doen om overprikkeling te voorkomen. We bespreken de verschillende manieren van herstellen (ontprikkelen) en kijken welke het beste bij jou past als jij overprikkeld bent. 

13:30-14:30u Jolanda; Beelddenken bij HB'ers (volwassenen en kinderen).
Informatie volgt nog.

13:30-14:30u Valeska; Autisme en HBspecialist (volwassenen).
Valeska is van oorsprong autismespecialist. Nadat ze zag hoeveel en hoevaak er misdiagnoses gesteld worden, is zij zich gaan specialiseren in hoogbegaafdheid en de overlap met autisme. Deze lezing zal gaan over autisme en/ of hoogbegaafd. Als de onderzoeker/ tester onvoldoende kennis heeft van de kenmerken van autisme die ook passen bij hoogbegaafdheid, dan is de kans op misdiagnoses groot. Valeska zal als uitgangspunt ook haar dochter gebruiken die HB en HSP is en tegelijk putten uit haar ervaring als leerkracht van een structuurgroep van 14 kinderen met autisme.
     
  Workshop 'Muziek beleven' (11:00u, kinderen): Monique, Esther en Jolida (Metavidu) komen met een leuk programma rondom muziek. De workshops in de ochtend en die in de middag vullen elkaar aan maar kunnen ook los van elkaar bezocht worden. In Amersfoort waren deze workshops een groot succes, we zijn dan ook blij dat ze ook in Hoorn op het programma staan.

Emoties en communicatie. Wat voel je bij verschillende soorten muziek en hoe komt dat eigenlijk? En is dat bij iedereen hetzelfde? Ontdek hoe je met muziek iets kunt vertellen zonder woorden. En het mooie is dat het nooit fout kan zijn! We doen dit aan de hand van twee werkvormen: 1) Muziek en afbeelding; er klinken heel verschillende soorten muziek en je zoekt er een plaatje bij wat je er bij vindt passen. Daarna gaan we er over praten. Samen ontdekken we hoe muziek werkt op emoties. 2) Beweging en emotie in de muziek omzetten in een schilderstuk. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende schilderijen? Wat zie je allemaal en wat betekent dat?
     
  Workshop 'Muziek maken' (13:30u, kinderen): Monique, Esther en Jolida (Metavidu) komen met een leuk programma rondom muziek. De workshops in de ochtend en die in de middag vullen elkaar aan maar kunnen ook los van elkaar bezocht worden. In Amersfoort waren deze workshops een groot succes, we zijn dan ook blij dat ze ook in Hoorn op het programma staan.

Creatief met klank Wanneer is iets muziek en wanneer alleen maar geluid? We gaan aan de slag met echte muziekinstrumenten maar ook met de stem en alles waar geluid in zit! Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen, onderzoek de mogelijkheden door uit te proberen. We hebben twee werkvormen: 1) Een coöperatieve groepsimprovisatie, waar die over gaat is nog even een geheimpje. 2) Zelf muziek schrijven met grafische notatie. Als een ander jouw stukje speelt, klinkt het dan zoals je had bedacht?
     
  Workshop 'Schaken' (11:00u en 13:30u, kinderen): Schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn is vandaag aanwezig met een heel leuk en gevarieerd programma. Voor hun voorbereiding is het heel fijn om te weten of je mee wilt doen met het schaken en/ of de schaakspelletjes die ze bij zich hebben. Meer informatie over het programma volgt binnenkort. Leuk wordt het zeker weten, de reactie van de vereniging is zo enthousiast, dat komt helemaal goed. Aanmelden kan nu al.
     
    Voorstelling 'De Waarachtige Pleziermeter' (11:00 en 13:30u, kind 4+, ca. € 5,-): Carola Pelder verzorgt een voorstelling met vertel- en beeldtheater. Katinka en haar vrienden bezoeken De Waarachtige Pleziermeter. Een nieuwe attractie op FutureIsland. Dan gaat er van alles mis. Ze belanden in een spannend avontuur. De voorstelling bestaat uit drie onderdelen: 1) Figurentheater met 't verhaal. 2) Korte speurtocht. 3) Workshop Papieren Helden.

De voorstelling en de knutselactiviteit zijn niet los van elkaar te volgen. (Materiaalkosten circa € 5,00 per kind).

     
  Workshop 'Studievaardigheden' (13:30u, groep 6/7/8 en ouders): Truus du Maine van Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid gaat met je aan de slag rondom studievaardigheden.

In mijn praktijk Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid in Amersfoort zie ik heel vaak hoogbegaafde tieners, die vastlopen op de middelbare school. afstromen is dikwijls het gevolg, dit terwijl we het over de intelligentste leerlingen van Nederland hebben. Meestal hebben deze leerlingen niet leren leren en is hun motivatie door de bottom-up-manier van lesgeven ver te zoeken.

In deze workshop ga ik met ouders en kinderen aan de slag. We nemen een lesje geschiedenis, Frans, Nederlands (waar ik op dat moment zin in heb) en we gaan top-down werken. Ik laat zien hoe je met aandacht je huiswerk kunt maken. Als het goed is, heb je een uurtje later echt iets geleerd! Niet alleen de stof, maar ook hoe je één en ander aan kunt pakken. Ouders kunnen hun zoon of dochter na dit uurtje beter helpen met huiswerk maken.
     
    Interactieve lezing 'De Voorbereiding op de brugklas' (11:00u, groep 6/7/8 en ouders): Truus du Maine van Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid vertelt over de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs en de valkuilen die je tegenkomt in de Brugklas.

In mijn praktijk Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid in Amersfoort zie ik heel vaak hoogbegaafde tieners, die vastlopen op de middelbare school. afstromen is dikwijls het gevolg, dit terwijl we het over de intelligentste leerlingen van Nederland hebben. Meestal hebben deze leerlingen niet leren leren en is hun motivatie door de bottom-up-manier van lesgeven ver te zoeken.

Ik leg ik uit hoe deze problematiek ontstaat en wat er aan te doen is. het helpt al enorm als je weet, wat er aan de hand is.

Deze presentatie is bedoeld voor ouders en kinderen die volgend jaar of het jaar erna naar de brugklas gaan. Ook ouders van jongere kinderen vinden het vaak interssant te horen wat er mis kan gaan en hoe je dat zoveel mogelijk voorkomt. Hoewel het basisonderwijs in Nederland op de meeste scholen eigenlijk niet geschikt is voor hoogbegaafde kinderen, kan je als ouders toch veel schade beperken.

Contact & online

Marjolijn (vragen m.b.t. aanmelden en programma)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vragen m.b.t. PR en sponsoring)
Websites Speelvrienden.nl | WOWcoaching.nl
Facebook SpeelDagHB | Speelvrienden | WOWcoaching
Twitter SpeelDagHB | Speelvrienden | PersGroeiOntw
Mail Nieuws in je inbox

top