De SpeelDagHB is een dag vol activiteiten, experiment, informatie, inspiratie, motivatie, uitdaging en meer. Voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, hun ouders, leerkrachten, coaches en begeleiders.

Nina is BHV'er (EHBO en veiligheid).

Zaterdag 21 april 2018, daar heb ik zin in!

De SpeelDagHB is bedoeld voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar.
Niet HB? Kom met je broer of zus mee!

LET OP: je leest over een programma dat al geweest is.

Volg ons via Facebook Speelvrienden en SpeelDagHB of via Twitter Speelvrienden en SpeelDagHB.

Het programma:

  Regenwoud van de kinderen: SpeelDagHB ondersteunt dit mooie initiatief heel graag. We zijn dan ook blij dat we de mensen van Work With Nature mogen ontvangen. De vrijwilligers komen graag vertellen over hun project Regenwoud van de kinderen. Je kunt kiezen voor 'binnenlopen op een moment dat bij jullie past' of een workshop. Vergeten jullie alsjeblieft niet om een donatie in de bus te stoppen (bij de kassa of in het lokaal)?! Dit geld wordt gebruikt om een steeds groter groeiend perceel van het regenwoud in Costa Rica (Midden-Amerika) te beschermen.

Er zijn mogelijkheden om Work With Nature/ Regenwoud van de kinderen bij jullie op school te laten komen. De vrijwilligers vertellen er graag over.
     
  Buitenspelen: Lukt het jou om tien meter te lopen op onze stelten? Gebruik het stoepkrijt gerust om een leuk parcours uit te zetten. Maak je er liever een mooie tekening mee of misschien een hinkelbaan? Wij vinden het allemaal prima! We hopen dat je ons helpt om het stoepkrijt droog te houden en bij regen snel weer in het emmertje te verzamelen :)
     
  Catering: Gedurende de SpeelDagHB verkopen we koffie, thee, limonade en iets lekkers.
Koffie en thee € 1,-
Limonade en iets lekkers € 0,50
Bij de catering verkopen we ook de lootjes voor de loterij.
Je kunt mooie prijzen winnen, voor € 0,50 per lootje.
     
    Denkspellen.nl: René van der Zwet komt weer met heel veel denkspellen, die je ter plekke mag uitproberen en eventueel kunt kopen. Heb jij een spel dat je graag wilt uitproberen? Mail ons, we verzamelen alle verzoekjes en sturen dat door naar René! (Er is een pin-automaat aanwezig).
     
  Demonstratie team White Goblin Games: We zijn blij en trots dat het demo-team weer aanwezig is. Ze leren je alles over de spellen die je graag wilt spelen. Kom uitproberen en ontdekken welk spel jou het meeste aanspreekt.
     
  De Kinderboekwinkel: Er komen boeken, heel veel boeken en daar zit vast en zeker iets bij dat bij jou past. Kom je je nieuwste favoriet ontdekken of het vervolg op jouw favoriete serie of ... Kom, snuffel, geniet, vraag wat je weten wilt en ga naar huis met een aanwinst waar je nog heel veel plezier van gaat beleven.

In het lokaal kan je de gehele dag een eigen button komen maken.
     
  Doodle3D: Rick helpt je om van je 2D tekening een 3D weergave te maken. Doodle3D is al eerder tijdens de SpeelDagHB aanwezig geweest en was toen een grote hit. Ken je ze nog en wil je graag nog een keer iets moois printen? Dat kan! Ken je Doodle3D nog niet? Kom dan zeker even kijken :) Rick neemt zes Ultimaker 2go's mee en gaat kijken of het lukt om ook een Doodle3D Mini One 3D-printer mee te nemen.
     
  Hubelino: De bouwblokken hebben diverse vormen en kleuren, waarmee je je eigen knikkerbaan kunt bouwen. Vandaag kan je met deze set komen bouwen en uitproberen wat snelheid, zwaartekracht en centrifugaalkracht met elkaar te maken hebben. (Handig om te weten: de blokken passen op alle andere merken bouwblokken. Hubelino heeft ook Mind and Learning Games in het assortiment. Die zullen er vandaag niet zijn, maar vind je natuurlijk wel op de website).
     
  IQenzo: Margreet Heek is aanwezig om op een speelse manier aan de slag te gaan met mindsets. Wat is nou eigenlijk een groeimindset en wat heeft dat met hoogbegaafdheid te maken? En wat heeft een statische mindset met onderpresteren te maken? We gaan samen op ontdekkingstocht in het leren groeien. Tijdens de inloop kan je natuurlijk binnenlopen en al je vragen stellen.
     
  Leerhulpmiddelen.nl: Vind je het lastig om stil te zitten, bijt je graag op je kleding, glipt je potlood uit je hand, heb je moeite met de tafels, dansen de letters als je leest of is er iets anders dat het leren lastig maakt? Romy Hebers heeft een oplossing voor je. Voor je ouders heeft Romy informatieve boeken.
     
  LydiaCreatief: Kom bij Lydia je eigen kunstwerk maken. Natuurlijk is er gedacht aan alle liefhebbers van roze. Maar, ook voor 'stoerdere' kleuren kan je bij Lydia en Bartho terecht. Er is vandaag van alles te doen. Kom werken met Foam Clay en 3D verf, versier een reptiel of bedenk je eigen monster of.....  Al voor een paar euro maak je iets moois.
     
  248 media uitgeverij: Deze uitgever van boeken over onder andere hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit is ook de uitgever van het magazine gifted @ 248. Vandaag zijn ze aanwezig met een selectie uit hun aanbod. Graag contant en zoveel mogelijk gepast betalen.
     
  Metavidu: In dit lokaal kan je aan de slag met muziek. Tijdens de inloop kan je natuurlijk even komen kennismaken en al je vragen stellen. In ieder geval aanwezig zijn Esther Wolters-Ouburg (SPH), Jolida van der Linden (beeldend therapeut) en Monique Kalma (muziektherapeut en muziekdocent). Kijk zeker ook even bij het programma voor de workshops.
     
  Papertrack.nl: René van der Zwet komt niet alleen met denkspellen, maar heeft ook de allerleukste papieren knikkerbaan bij zich. Ter plekke uit te proberen en in diverse formaten te koop. (Er is een pin-automaat aanwezig).
     
  Paul's snacks (12:00u -13:00u): de patatkraam is weer van de partij. Paul's snacks verkoopt ook glutenvrije producten. Letten jullie op de tijd, Paul is er maar even.
     
  Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid: Truus du Maine verzorgt interactieve presentaties rondom 'Studievaardigheden' en 'Voorbereiding op de brugklas'.
     
  Poffertjes: De poffertjes zijn er ook weer. Ze komen al vroeg en kijken tijdens de dag even hoe lang ze blijven staan.
     
  Resolf: Dit educatieve bordspel zet leerlingen op alle niveau's in het basis- en voortgezet onderwijs aan tot "spelenderwijs" automatiseren van reken- en wiskundige vaardigheden. Het spel is ook digitaal als app te spelen en een prima breinbreker voor de denksporter. Er wordt gebruik gemaakt van getallen, variabelen, reken- en wiskundige bewerkingen en van vergelijkingen met coördinaten.
     
  Seleniet Kunst: Kunstenares Antoinette Elsinga is deze editie weer van de partij. Bij haar maak je mooie en dierbare kunstwerkjes. Vandaag kunnen de kinderen komen Beeldhouwen met speksteen. Natuurlijk is Antoinette tussen de workshops door in het lokaal aanwezig om kennis te maken en vragen te beantwoorden.
     
    Speelvrienden: Netwerk dat jonge hoogbegaafde kinderen wil ondersteunen bij het vinden van een leuke vriendschap. Er zijn regelmatig leuke activiteiten. Zien we je daar?
Speelvrienden is opgericht door Marjolijn Peters. Marjolijn organiseert samen met Nina Frerichs de SpeelDagHB.
     
  Stilteplek: In alle drukte is het ook heel fijn om een plek te hebben waar je weer even helemaal tot jezelf kunt komen. Op deze plek wordt er alleen gefluisterd, je kunt er bijvoorbeeld heerlijk zitten met een boek of 'gewoon' even niets doen en weer op adem komen.
     
  Speeltheater Wishdom: Een ontwerp- en adviesbureau voor Avontuurlijk Spelen en Ontwikkelen. Carola Pelder is speelcoach en wil kinderen laten ontdekken hoe ze met behulp van speel- en theaterkunsten het avontuur van hun toekomst kunnen verkennen. Rode draad is het ontwikkelen van positieve denkkracht en overwinnen van angsten, zodat kinderen in vertrouwen hun eigen weg kunnen volgen. “Maak van je persoonlijke ontdekkingsreis, een vrolijk avontuur.” (Speel-, knutselactiviteiten variërend van € 0,50 - € 5,-). 
     
  Tureluurs Educatie: Marije Turel biedt oplossingen op maat in de vorm van korte trainingen, voor anders lerende kinderen en hun ouders en leerkrachten. Je kunt een workshop Beelddenken en Mindmappen volgen. Beide trainingen zijn voor ouders én kinderen. Daarnaast kun je, tijdens de inloop, tafels oefenen, de online werkgeheugentraining uitproberen, je mindmap verder afmaken en de werkboeken van de mindset-training en de Beelddenk-training bekijken. 
     
  Twickto: Hèt constructie speelgoed voor oneindig speelplezier. Het is niet alleen erg leuk, maar het stimuleert ook talentontwikkeling. De bouwstenen van Twickto noemen we Bricks. Die koppel je aan elkaar met koppelstukken, die we Twicks noemen. Je koppelt de Bricks met de Twicks door ze te twisten en te klikken. Voor bepaalde constructies heb je een sleutel nodig om door te kunnen bouwen. Dat is de TwickTool. Twicks, Bricks en de TwickTool: dat is alles wat je nodig hebt. En het mooie is: met Twickto bouw je alles wat je kunt bedenken.
     
  Vlinders: Bart Coppens vertelt je graag alles over de prachtige vlinders die hij bij zich heeft. Kom jij kijken naar alle bijzondere kleuren en patronen? En vraag je hem dan alles wat je wilt weten?! Als je zorgt dat je schone handen hebt, dan mag je misschien wel een vlinder op je hand houden.
     
  WOWcoaching & opstellingen: Dit is de coachpraktijk van Marjolijn. Je kunt bij haar terecht voor coaching en begeleiding van kinderen, ouders, gezinnen en volwassenen. Leren leren, Schrijfdans, Cognitieve Functies (het verbeteren van denkvaardigheden), Familieopstellingen en Traumaverwerking.
     
  IJs van Vitelli: De ijskraam komt met heerlijke ijsjes (er is ook glutenvrij ijs). Hoe lang en hoe laat is nog even afhankelijk van het weer. Je vindt de ijskraam buiten op het schoolplein. Graag zoveel mogelijk gepast betalen.

Het programma van de presentaties, lezingen en workshops groeit nog.
Zodra we meer weten plaatsen we dat natuurlijk op deze plek. Je leest dan ook voor wie ze bedoeld zijn.
Zeker weten dat er voor jou een plekje is? Meld je dan vooraf aan! Dat kan zodra er een programma bekend is ;)

  Interactieve presentatie 'Regenwoud van de kinderen' (11:00 en 13:30u, kinderen en volwassenen, donatie € 2,50 p/pers): De vrijwilligers vertellen jullie graag over het regenwoud in Costa Rica. Begeleid door videofragmenten, raadsels, verhalen en een speelse opdracht maken we er een interactieve workshop van! Zo leren jullie van alles, over het regenwoud dat jullie zelf beschermen.

De donatie wordt gebruikt om het reeds beschermde perceel verder uit te breiden. Vind je het leuk als 'Regenwoud van de Kinderen' een keer op school komt? Dat kan! Overleg met de vrijwilligers.
     
  Workshops 'Bloemschikken' (11:00, 11:45, 13:30 en 14:15u, 30 min, materiaalkosten € 5,-): Godelieve is bloemiste en helpt je graag om je eigen bloemstukje te maken. Tijdens de workshop bloemsierkunst inspireert ze je met mooie natuurlijke materialen. De basis techniek wordt uitgelegd en daarna mag je aan de slag en maak je jouw eigen unieke creatie. 

Omdat Godelieve werkt met materialen die kunnen bederven, rekenen we de kosten voor deze workshop vooraf met je af. Bij je betaling wordt het bedrag voor de workshop opgeteld bij je entree. Kinderen van alle leeftijden kunnen meedoen. Er wordt met schaartjes gewerkt. Als ouder kan je bij deze workshop blijven. Deelname is op eigen risico.
     
 
Workshops 'Beeldhouwen met speksteen' (11:00 en 13:30u, kinderen, materiaal € 5,- LET OP: vooraf opgeven niet nodig): De kinderen kunnen een hanger van speksteen komen maken. Van haaientanden tot spannende stenen. Ze mogen hun steen zelf uitzoeken er is een grote hoeveelheid stenen in verschillende kleuren. Aan de tafel is alleen plek voor de kinderen, dan gaan ze ook lekker aan de slag. Heeft het kind wat moeite met starten, dan kijken we samen wat er gemaakt kan worden. Je gaat zelf vijlen en schuren zodat je een mooie hanger meeneemt.
     
    Voorstelling  'Speel je dromen waar' (11:00 en 13:30u, kind 4+, materiaal ca. € 5,-): Carola Pelder verzorgt een voorstelling met vertel- en beeldtheater. De voorstelling gaat over de avonturen van Katinka en prof. Plezier. Katinka gaat een dagje naar het attractiepark FutureIsland. De Waarachtige Pleziermeter neemt Katinka mee op een onvergetelijk avontuur met onverwachte ontmoetingen en gebeurtenissen. Er gaat natuurlijk van alles mis. Waar is prof. Plezier gebleven?

Na afloop van de voorstelling kunnen de kinderen kiezen uit 2 creatieve knutselpakketten; 1) “Heb jij even geluk” – Maak een geluksdoosje. 2) “Held op s(t)okken – Maak je eigen held.

De voorstelling en de knutselactiviteit zijn niet los van elkaar te volgen. (Materiaalkosten circa € 5,00 per kind).

     
  Interactieve lezing 'De Voorbereiding op de brugklas' (11:00u, groep 6/7/8 en ouders, gratis): Truus du Maine van Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid vertelt over de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs en de valkuilen die je tegenkomt in de Brugklas.

In mijn praktijk Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid in Amersfoort zie ik heel vaak hoogbegaafde tieners, die vastlopen op de middelbare school. afstromen is dikwijls het gevolg, dit terwijl we het over de intelligentste leerlingen van Nederland hebben. Meestal hebben deze leerlingen niet leren leren en is hun motivatie door de bottom-up-manier van lesgeven ver te zoeken.

Ik leg ik uit hoe deze problematiek ontstaat en wat er aan te doen is. het helpt al enorm als je weet, wat er aan de hand is.

Deze presentatie is bedoeld voor ouders en kinderen die volgend jaar of het jaar erna naar de brugklas gaan. Ook ouders van jongere kinderen vinden het vaak interssant te horen wat er mis kan gaan en hoe je dat zoveel mogelijk voorkomt. Hoewel het basisonderwijs in Nederland op de meeste scholen eigenlijk niet geschikt is voor hoogbegaafde kinderen, kan je als ouders toch veel schade beperken.

     
  Workshop 'Muziek beleven' (11:00u, kinderen): Monique, Esther en Jolida (Metavidu) komen met een leuk programma rondom muziek. De workshops in de ochtend en die in de middag vullen elkaar aan maar kunnen ook los van elkaar bezocht worden.

Emoties en communicatie. Wat voel je bij verschillende soorten muziek en hoe komt dat eigenlijk? En is dat bij iedereen hetzelfde? Ontdek hoe je met muziek iets kunt vertellen zonder woorden. En het mooie is dat het nooit fout kan zijn! We doen dit aan de hand van twee werkvormen: 1) Muziek en afbeelding; er klinken heel verschillende soorten muziek en je zoekt er een plaatje bij wat je er bij vindt passen. Daarna gaan we er over praten. Samen ontdekken we hoe muziek werkt op emoties. 2) Beweging en emotie in de muziek omzetten in een schilderstuk. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende schilderijen? Wat zie je allemaal en wat betekent dat?
     
  Workshop 'Muziek maken' (13:30u, kinderen): Monique, Esther en Jolida (Metavidu) komen met een leuk programma rondom muziek. De workshops in de ochtend en die in de middag vullen elkaar aan maar kunnen ook los van elkaar bezocht worden.

Creatief met klank Wanneer is iets muziek en wanneer alleen maar geluid? We gaan aan de slag met echte muziekinstrumenten maar ook met de stem en alles waar geluid in zit! Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen, onderzoek de mogelijkheden door uit te proberen. We hebben twee werkvormen: 1) Een coöperatieve groepsimprovisatie, waar die over gaat is nog even een geheimpje. 2) Zelf muziek schrijven met grafische notatie. Als een ander jouw stukje speelt, klinkt het dan zoals je had bedacht?
     
  Workshop 'Mindset' (11:00u en 13:30u kinderen en ouders): Margreet Heek van praktijk IQenzo is aanwezig om op een speelse manier aan de slag te gaan met mindsets. Wat is nou eigenlijk een groeimindset en wat heeft dat met hoogbegaafdheid te maken? En wat heeft een statische mindset met onderpresteren te maken? We gaan samen op ontdekkingstocht in het leren groeien.
     
  Workshop 'Hoogbegaafdheid bij volwassenen' (11:00u en 13:30u, duurt 2 uur, volwassenen, € 7,50 p/pers, betalen bij Noks): Noks Nauta van het IHBV neemt jullie mee langs vragen als: "Hoe ontdek je je eigen hoogbegaafdheid? Heeft jouw hoogbegaafdheid invloed op je werk? en Wat kan je leren van het Delphi-model?" Er wordt aangesloten bij de behoefte die jullie hebben. Voor degenen die dat willen: het boek over HB bij volwassenen is tijdens de dag bij Noks te koop (€ 24,50). Noks staat hier vandaag op vrijwillige basis. De bedragen die je betaalt komen ten goede aan het IHBV. Gepast betalen, er is geen pin-automaat. 
Let op: Laat de kinderen niet alleen tijdens de SpeelDagHB.
     
  Workshop 'Spaans' (11:00u, kinderen en ouders): Leer jij vandaag je eerste woordjes Spaans? Esther heeft Spaans gestudeerd en enkele jaren in Spanje gewoond. Ze gaat graag met je aan de slag. In ieder geval wordt er gekeken naar 'de dagen van de week', 'de kleuren', 'het tellen' en niet geheel onbelangrijk als je in Spanje aankomt.... 'je voorstellen en een klein gesprekje voeren'. Esther houdt er rekening mee dat een aantal van jullie al Spaans heeft gehad op school. Kom dus gerust meedoen, ook de moeilijkere woorden zijn geen probleem.
     
  Workshop 'Studievaardigheden' (13:30u, groep 6/7/8 en ouders, gratis): Truus du Maine van Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid gaat met je aan de slag rondom studievaardigheden.

In mijn praktijk Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid in Amersfoort zie ik heel vaak hoogbegaafde tieners, die vastlopen op de middelbare school. afstromen is dikwijls het gevolg, dit terwijl we het over de intelligentste leerlingen van Nederland hebben. Meestal hebben deze leerlingen niet leren leren en is hun motivatie door de bottom-up-manier van lesgeven ver te zoeken.

In deze workshop ga ik met ouders en kinderen aan de slag. We nemen een lesje geschiedenis, Frans, Nederlands (waar ik op dat moment zin in heb) en we gaan top-down werken. Ik laat zien hoe je met aandacht je huiswerk kunt maken. Als het goed is, heb je een uurtje later echt iets geleerd! Niet alleen de stof, maar ook hoe je één en ander aan kunt pakken. Ouders kunnen hun zoon of dochter na dit uurtje beter helpen met huiswerk maken.
     
  Workshop 'Beelddenken' (11:00u, kinderen en ouders): Wil je meer weten over beelddenken? Marije Turel vertelt je er graag over.

‘Mijn kind is altijd te laat.’
‘Mijn dochter onthoudt maar niet wat ze ‘s morgens allemaal moet doen voor schooltijd.’
‘Mijn zoon kan de keertafels maar niet onthouden, maar hij kan heel goed rekenen.’
‘Als mijn kind een verhaal vertelt, kan ik er soms geen touw aan vastknopen.’

Herkenbaar? Misschien is uw kind wel een Beelddenker. Wanneer beelddenkers in staat zijn om (een deel van de) lesstof zelf te vertalen naar beelden, kunnen ze vaak enorme stappen maken in hun leerontwikkeling. Na deze workshop weet je: wat beelddenken is, hoe je het kan herkennen, de voor-en nadelen en wat ik doe tijdens de training.
     
  Workshop 'Mindmappen' (13:30u, kinderen en ouders): Wil je meer weten over mindmappen? Marije Turel vertelt je er graag over, natuurlijk ga je ook oefenen met het maken van een eigen mindmap.

Kinderen hebben niet altijd goed overzicht bij hun huiswerk of bij het lezen van een boek. Misschien zijn ze wel Beelddenkers? Maar ook als ze geen Beelddenkers zijn, helpt een mindmap vaak goed, omdat je dan beide hersenhelften gebruikt. Het helpt bij het leren, om overzicht te krijgen en om het langer te onthouden.

Tijdens deze workshop leer je de basisregels van de mindmap en gaan we hiermee oefenen. Tijdens de training met de kinderen die ik geef vanuit mijn praktijk, bij de BSO of in de klas, leer ik de kinderen ook nog de verschillende mindmaps, krijgen ze een mini-cursus tekenen en leren ze de verschillende denkstijlen die je nodig hebt bij het maken van mindmaps. Na deze workshop weet je wat mindmappen is, kun je een basis mindmap maken en weet je wat ik doe tijdens de 5 trainingsuren met kinderen.

 

Ontvang het Speelnieuws in je inbox.

(Er opent een pop-up).

faceCoaching, familieopstellingen,
werken aan je verlangen 
WOWcoaching & opstellingen

Organisator van de SpeelDagHB.

PR, Social media en reclame op maat bij
PR door Nina

Organisator van de SpeelDagHB.

 

We zijn heel blij met alle ondersteuning van:

  • Bart Tolen - Technische Ondersteuning
  • En alle teamleden in Amersfoort, Hoorn en Schiedam.

Zonder hen zou de SpeelDagHB niet zo soepel lopen!

"Het ging zo vanzelf, je liep overal zo naar binnen. Zo fijn!"

- Elena 11 jr

"Het was een super dag. Jammer dat het niet vaker SpeelDagHB is."

- een jonge bezoeker

"Een leuke, ontspannen manier om een dag met allerlei facetten van HB bezig te zijn."

- een ouder

"Bij de workshop over HB bij volwassenen heb ik veel over mezelf geleerd."

- een volwassene

Marjolijn - vragen m.b.t. aanmelden en programma
marjolijn [at] speeldaghb.nl | WOWcoaching.nl
Nina - vragen m.b.t. PR en sponsoring
nina [at] speeldaghb.nl | PRdoorNina.nl
Facebook SpeelDagHB | Speelvrienden | WOWcoaching
Twitter SpeelDagHB | TienerDagHBPersGroeiOntw
Mail Nieuws in je inbox