De SpeelDagHB is een dag vol activiteiten, experiment, informatie, inspiratie, motivatie, uitdaging en meer. Voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, hun ouders, leerkrachten, coaches en begeleiders.

Nina is BHV'er (EHBO en veiligheid).

Zaterdag 06 april 2019, daar heb ik zin in!

De SpeelDagHB is bedoeld voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar.
Niet HB? Kom met je broer of zus mee!

LET OP: je leest over een programma dat al geweest is.

Heb je een vraag? marjolijn [at] speeldaghb.nl 06 - 16 946 704 of nina [at] speeldaghb.nl 06 - 40 894 713.
Volg ons via Facebook SpeelDagHBSpeelvrienden en WOWcoaching & opstellingen 
of via Twitter SpeelDagHBSpeelvrienden en WOWcoaching & opstellingen.

Het programma:

  Inloopactiviteiten
  Amathysta Geologie: Vanuit deze vereniging komt werkgroepsleider Erwin Kaspers om ons van alles te laten zien en vertellen over soorten lava, vulkaantype, mineralen die in lava ontstaan en de geologische structuren van onze Aarde die het vulkanisme veroorzaken. Het programma gaat nog verder vorm krijgen. Het kan zijn dat er ook workshops komen. Die informatie volgt nog.
     
  Lapidarie Amathysta: De meneer met de stenen is er weer. Wat er precies op het programma staat weten we nog niet. We weten al wel dat het vast weer heel erg leuk gaat worden. De vorige keren waren zowel ouders als kinderen lang bij hem in het lokaal te vinden. Kom dus vooral weer langs en geniet mee van alle uitleg over het slijpen van stenen. Heb je vragen over een steen die je thuis hebt? Neem hem dan mee. 'Onze stenenmeneer' kan je vast antwoord geven :)
     
  Catering tijdens de SpeelDagHB en de loterij:
Koffie of thee € 1,-
Limonade, flesje water, pakje appelsap of pakje sinaasappelsap € 0,50.
Ontbijtkoek of liga € 0,50.
Fruit (bijvoorbeeld banaan of appel) € 0,40.
Glutenvrij cakeje (1st) of cookies (3st) € 1,50.
Afhankelijk van het seizoen kunnen we een extra aardigheidje bij ons hebben.
Lootjes voor de loterij kosten € 0,50 per lootje. Je kunt mooie prijzen winnen.
     
  Dammen en Schaken: Van Talent in Bloei mogen we de schaak- en damborden weer lenen. Ze staan klaar in het lokaal. Je kunt zelf aan de slag (er is geen begeleiding). Zoek iemand met wie je een potje wilt spelen en veel plezier :)
     
  Denksportcentrum Amersfoort Next generation: Vers van de pers, een last-minute aanmelding voor het programma. Superleuk natuurlijk :) Zodra we meer horen over het programma van Nextgeneration, dan lees je dat hier. Kijk tijdens de dag zelf vooral ook even in het lokaal, daar hangt het overzicht in ieder geval.
     
  Gravitrax: Nieuw op de SpeelDagHB! Ravensburger sponsort ons met Gravitrax. Kom deze superleuke, kinetische, zwaartekracht gebruikende, knikkerbaan met speciale effecten uitproberen! 

Lukt het jou om een baan te maken die zichzelf kruist, waar je gebruik kunt maken van de hamer en het kanon, waar de trampoline ervoor zorgt dat je bal letterlijk door de lucht vliegt en je dan ook nog daar eindigt waar dat bedoeld is?

Je vindt de Gravitrax beneden, in de centrale ruimte. Daar gaan we een heerlijke speel- en ontdekplek maken.
     
  Hubelino: De bouwblokken hebben diverse vormen en kleuren, waarmee je je eigen knikkerbaan kunt bouwen. Vandaag kan je met deze set komen bouwen en uitproberen wat snelheid, zwaartekracht en centrifugaalkracht met elkaar te maken hebben. (Handig om te weten: de blokken passen op alle andere merken bouwblokken. Hubelino heeft ook Mind and Learning Games in het assortiment. Die zullen er vandaag niet zijn, maar vind je natuurlijk wel op de website).
     
  IQenzo: Bij Margreet Heek kan je terecht tijdens de inloop (09:45-11:00u en 12:00-13:30u) of kiezen voor een workshop of een individueel gesprek van 15 minuten. Kom gerust je vragen stellen. Margreet denkt graag met je mee.
     
    Jade coaching: Ellen Wolf is coach voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen en hun ouders. Vandaag kan je bij haar zentangle tekenen. Deze manier van tekenen is ontstaan vanuit een behoefte aan een activiteit die rust en ruimte in je hoofd geeft. Wil je dat ook eens ervaren? Kom dan naar de inloopactiviteit “Teken jezelf rustig”. De zentangle-patronen zien er ingewikkeld uit maar als je het stap voor stap tekent kan iedereen het!! Je kunt gelijk aan de slag! En je gaat met een leeg en rustig hoofd weer naar buiten.
     


  de kinderboekwinkel en boekvouwen: Er komen boeken, heel veel boeken en daar zit vast en zeker iets bij dat bij jou past. Kom je je nieuwste favoriet ontdekken of het vervolg op jouw favoriete serie of ... Kom, snuffel, geniet, vraag wat je weten wilt en ga naar huis met een aanwinst waar je nog heel veel plezier van gaat beleven.

In Schiedam was het boekvouwen een groot succes. We zijn dan ook heel blij dat Claudia, Arthur en Jolanda vandaag ook naar Amersfoort komen. Je kunt kiezen tussen het vouwen van je naam (geef je in dat geval op voor een workshop) of het vouwen van een leuke vorm, er zijn voorbeelden aanwezig. Een vorm kan je tijdens de inloopmomenten komen vouwen (09:45-11:00u, 12:00-13:30u en na 14:30u).
     
  KindertherapieJump! Pientere Peuters: Petra komt jullie graag vertellen over 'Pientere Peuters'. De groepen zijn bedoeld voor peuters die een duidelijke ontwikkelingsvoorsprong laten zien. Er zijn vijf bijeenkomsten waarin de peuters op een speelse manier cognitief uitgedaagd worden en contact met ontwikkelingsgelijken hebben. Ze ontmoeten peers en dat is zo belangrijk voor ze. Voor de ouders is er ook een bijeenkomst, dus voor jullie de mogelijkheid om je vragen te stellen en elkaar te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.
En, voor degenen die dat willen... Petra biedt meer mogelijkheden binnen haar praktijk. Vraag bijvoorbeeld ook eens naar de reflexintegratie en de individuele begeleiding die ze biedt.
     
  Kleren die vies mogen worden: Er wordt op diverse plekken geknutseld en geverfd. Buitenspelen kan natuurlijk op het schoolplein. Trek daarom kleren aan die makkelijk wasbaar zijn en vies mogen worden.
     
  Leerhulpmiddelen.nl: Vind je het lastig om stil te zitten, bijt je graag op je kleding, glipt je potlood uit je hand, heb je moeite met de tafels, dansen de letters als je leest of is er iets anders dat het leren lastig maakt? Romy Hebers heeft een oplossing voor je. Voor je ouders heeft Romy informatieve boeken.
En... weet je dat Romy ook heel veel tips en adviezen kan geven? Echt fijn!
     
  Lunch: We bieden eenvoudige lunchpakketjes voor € 6,50. (Te bestellen tot en met vr 29-03-2019).
 • 6 witte bollen, plakjes ham, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes appelsap (200 ml) of
 • 6 bruine bollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml) of
 • 6 krentenbollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml).
Je kunt nu, bij je aanmelding, bestellen. Maar ook op een later moment beslissen. Gebruik dan de wijzigingslink in je bevestigingsmail. We rekenen meteen met je af. Let op de deadline.
     


  LydiaCreatief - thema van vandaag 'De Waterwereld': Lydia heeft altijd zoveel moois bij zich, je kunt bij haar echt prachtige kunstwerken maken. Vandaag heeft Lydia naast de 3d verf nog veel meer leuks bij zich. Je kunt ook kiezen om textiel te versieren in combinatie met spuitverf. De Foam Clay is er ook weer en kan je gebruiken in combinatie met de Silk Clay en de Pearl Clay.

Weet jij al wat je gaat maken? Leuk! Heb je nog inspiratie nodig? Kijk dan even bij de voorbeelden (rechts in je scherm, iets naar beneden scrollen). Lydia heeft ook altijd voorbeelden bij zich, ter inspiratie en je kunt ons natuurlijk verrassen met een uniek ontwerp ;) Al voor een paar euro maak je iets moois.
     
  248 media uitgeverij: Deze uitgever van boeken over onder andere hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit is ook de uitgever van het magazine 'gifted@248'. Vandaag zijn ze weer aanwezig met een selectie uit hun aanbod en bieden ze ons de kans om SpeelGoedSamen (geschreven door Erienne van der Veen) te ervaren. Vraag bij de stand gerust om advies als je met een vraag rondloopt of niet precies weet welk boek bij jouw situatie past. Graag contant en zoveel mogelijk gepast betalen.
     
  Proefjes voor kinderen vanaf zes jaar:  Als productontwikkelaar in afvalwaterzuiveringstechniek weet Henri alles over afvalwater. Henri komt vandaag met leuke proefjes. Je kunt kiezen om gewoon even binnen te lopen en mee te doen met wat er dan gebeurt of je kunt je aanmelden voor een workshop. Tijdens de inloop gaan jullie aan de slag met zand en actieve kool om gebruikt water (koffieprut in kraanwater) te zuiveren. 
     
  3x3 Remedial Teaching: Damayanti heeft heel veel kennis in haar 'rugzakje' zitten. Vandaag laat ze jullie kennismaken met de Kindertalenten. Tijdens de inloop (van 10:30-11:00u of 12:00-13:00u) kan je je vragen stellen en kunnen kinderen eventueel, onder begeleiding van een ouder, hun eigen talentenmindmap samenstellen. Kies je liever voor een workshop? Dat kan ook, 's morgens is er een mogelijkheid om je eigen talenten te ontdekken.
     
    White Goblin Games: Het demonstratie-team van White Goblin Games komt spellen uitleggen en samen met je spelen. Ervaar zelf hoe leuk, divers en uitdagend de spellen zijn! Je vindt het demonstratie-team in het lokaal bij de Spellenwinkel.
     
  Spellenwinkel Breda: Dé Spellenwinkel gaat deze dag mooie spellen verkopen. Er is genoeg keuze van spellen: om alleen te spelen of met meerdere personen, spelen tegen elkaar of spel MET elkaar tegen het spel, dobbelspellen, strategische spellen, tempospellen en nog veel meer. Margot, van Dé Spellenwinkel werkt samen met Heidi van speeljevaardig.nl. Hun lokalen vind je naast elkaar.
     
  Speeljevaardig.nl: Er is de hele dag inloop bij Heidi (Speeljevaardig.nl). Samen met Margot biedt ze jullie de mogelijkheid om door middel van spellen de denk- en gedragsvaardigheden oefenen. De lokalen van Speeljevaardig en Dé Spellenwinkel vind je naast elkaar.
     
  Slijm maken (kinderen, LET OP DE TIJD, 10:00-13:00u): Je kunt weer slijm komen maken bij Nora. Denk even aan je kleding en let op de tijd. Veel plezier :)
     
  Stilteplek: In alle drukte is het ook heel fijn om een plek te hebben waar je weer even helemaal tot jezelf kunt komen. Op deze plek wordt er alleen gefluisterd, je kunt er bijvoorbeeld heerlijk zitten met een boek of 'gewoon' even niets doen en weer op adem komen.
     
  Storykids academy (materiaalkosten € 5,-): Studio Wishdom is een ontwerp- en trainingsburo voor creatief leren en persoonlijk leiderschap. Studio Wishdom bouwt aan een eigentijds talentenprogramma ter bevordering van spel en creativiteit zodat kinderen met plezier en vertrouwen hun eigen weg kunnen volgen. Voor kinderen en (jong) volwassenen die willen schitteren in hun eigen verhaal. Gedurende de speeldag kunnen kinderen aan de slag met verschillende spel- en verhaalkunsten, o.a. ontwerp vriendenboekje, Papieren StripHelden, Doosje Geluk.
     
  Sudoku Variaties: Je kunt vandaag deze twee varianten uitproberen (alleen of samen met iemand):
1) CombinatieToetsDoku: Eerst maak je een rekentoets, met de antwoorden los je de doku op.
2) SymbolenDoku: deze doku is er in diverse groottes en moeilijkheidsgraden.
Er zijn veel verschillende doku's (o.a. met cijfers, symbolen, tekens van de dierenriem, hemellichamen, met Chinese tekens, met Romeinse getallen en met Braille symbolen). Je kunt ervoor kiezen om een doku te kopen. Er zijn ook boekjes met 50 uitdagende Sudoku Variaties en Educatieve Sudoku Variaties. 
     
  Triqo: Kom dit superleuke constructiespeelgoed uitproberen. Het ligt bij Hubelino in het lokaal. Zoek je inspiratie wat te bouwen? Kijk dan vast even bij Triqo op de site, er staan echt allerlei voorbeelden.
     
  Tureluurs Educatie: Tijdens de inloop kan je bij Marije tafels oefenen, de online werkgeheugentraining uitproberen, je talenten onderzoeken, de FOON! uitproberen, een mindmap maken, je executieve functies oefenen met spelletjes en de werkboeken van de mindset-training en de Beelddenktraining liggen klaar ter inzage. En je kunt natuurlijk je vragen stellen!
     
  WOWcoaching & opstellingen: Dit is de coachpraktijk van Marjolijn. Je kunt bij haar terecht voor coaching en begeleiding van kinderen, ouders, gezinnen en volwassenen. Leren leren, Schrijfdans, Cognitieve Functies (het verbeteren van denkvaardigheden), Familieopstellingen en Traumaverwerking. Volgen op Facebook kan ook.
     
  IJs van Vitelli: Deze keer komen de heerlijke ijsjes van Vitelli uit een nieuwe ijskar en daar zijn ze best trots op. Kom je ook genieten van de diverse smaken? Hoe lang en hoe laat de ijskraam op het schoolplein staat is nog even afhankelijk van het weer. 

Het programma van de presentaties, lezingen en workshops.

  Start om 11:00u
    Workshop 'Beelddenken' (kinderen 7+ en ouders): Wil je meer weten over beelddenken? Marije Turel vertelt je er graag over.
 • ‘Mijn kind is altijd te laat.’
 • ‘Mijn dochter onthoudt maar niet wat ze ‘s morgens allemaal moet doen voor schooltijd.’
 • ‘Mijn zoon kan de keertafels maar niet onthouden, maar hij kan heel goed rekenen.’
 • ‘Als mijn kind een verhaal vertelt, kan ik er soms geen touw aan vastknopen.’
Herkenbaar? Misschien is uw kind wel een Beelddenker. Wanneer beelddenkers in staat zijn om (een deel van de) lesstof zelf te vertalen naar beelden, kunnen ze vaak enorme stappen maken in hun leerontwikkeling. Na deze workshop weet je: wat beelddenken is, hoe je het kan herkennen, de voor-en nadelen en wat ik doe tijdens de training.
     
  Workshop 'Bloemschikken' (kinderen en ouders materiaalkosten € 6,-):  Godelieve is bloemiste en helpt je graag om je eigen bloemstukje te maken. Jullie gaan werken met mooie natuurlijke materialen. De basis techniek wordt uitgelegd en daarna ga je zelf aan de slag. 

Omdat Godelieve werkt met materialen die kunnen bederven, rekenen we de kosten voor deze workshop vooraf met je af. Kinderen van alle leeftijden kunnen meedoen. Er wordt met schaartjes gewerkt. Deelname is op eigen risico.
     
  Workshop 'Hoofdzaken: Mindset en Intelligentie' (kinderen en ouders):
Margreet Heek van praktijk IQenzo: "We kijken tijdens deze workshop op een andere manier naar intelligentie en gaan ervaren dat intelligentie iets is dat kan groeien! Hoe? Door meer over jezelf te leren en door meer van anderen te leren. Want samen kun je verder groeien dan in je eentje. En daar gaan we op een leuke, speelse manier mee oefenen."
     
    Workshop 'Kindertalenten' (kinderen vanaf 5 jaar, samen met een ouder): Samen met papa of mama ga je op zoek naar je talent. Je denkt dat je geen talenten hebt? Misschien ben jij wel een foutenspeurneus of wat denk je van een bewuste beweger, een doorzetter, een nieuwfreak, een ontstaansbegrijper, een kennisspons, een creatieve maker, een bruggenbouwer of een 'uitblinker als ik dat wil'? Samen gaan jullie op zoek naar talenten die misschien nog nooit zo benoemd zijn en maak je een soort mindmap van jezelf. Natuurlijk krijg je instructies hoe we dat gaan doen!
     
    Workshop 'SpeelGoedSamen' (kinderen 6 t/m 9 jaar): Vanuit 248media uitgeverij (bekend van onder andere het magazine Gifted) komt Erienne van der Veen. Erienne is pedagoog en leerkracht in het basisonderwijs. Zij schreef het boek SpeelGoedSamen en laat de kinderen kennismaken met Rafi Raceauto, Bonnie Beer en Lex Leeuw. Met de kinderen gaat Erienne, op een speelse en creatieve manier, aan de slag met de thema's Levenshouding en out-of-the-box denken.

Het boek SpeelGoedSamen is, net als allerlei andere boeken rondom het thema hoogbegaafdheid en het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, vandaag te koop bij de stand van 248 media uitgeverij.
     
  Start om 11:00u en 13:30u
  Voorstelling Storykids Academy (kinderen 5+, materiaal ca. € 5,-): Tijdens de workshoprondes is er een nieuw kinderprogramma, Carola vertelt over de avonturen van Katinka. Katinka gaat indiaantje spelen en ontmoet GoudVeer, een wijze indiaan. Is hij echt zo wijs of doet hij maar alsof…. De voorstelling wordt afgesloten met een knutselaktiviteit.  Thema: spelen, eigen wijsheid, vriendschap.
     
    Workshop 'Boekvouwen' (kinderen materiaalkosten € 3,50): Tijdens de SpeelDagHB in Schiedam (za 09 maart) was deze workshop zo'n groot succes, dat we heel blij zijn dat Claudia, Arthur en Jolanda ook naar Amersfoort komen! Heb je de foto gezien? Super leuk toch :) We waren heel blij met dit mooie cadeau.

Tijdens de workshops kan je jouw naam komen vouwen (vooraf wordt een patroon voor je geprint, dit ligt klaar bij aanvang van de workshop, net als het boek dat je gaat gebruiken om in te vouwen).
Wil je graag een vorm vouwen? Kies dan voor een inloopmoment (09:45-11:00u, 12:00-13:30u en na 14:30u).
     
    'Proefjes' (kinderen 6jr en ouder): Henri (productontwikkelaar in afvalwaterzuiveringstechniek) heeft nu meer tijd om jullie dingen te laten zien en te vertellen over de proefjes. Er zijn plaatjes, filmpjes en ook laboratoriummateriaal. Natuurlijk ga je ook nu weer zelf aan de slag.
     
  Start om 13:30u
  Workshop 'Draad en Verf' (kinderen): De materialen liggen weer klaar om prachtige kunstwerken te worden.
Stap 1) papier op maat maken,
Stap 2) draadje in de verf dopen en in een sierlijke lijn op het papier leggen,
Stap 3) papier erboven op, daar iets boven op om alles op zijn plek te houden en trekken maar.
     
  'Individueel gesprek' (ouders): Je hebt even een moment alleen met Margreet en kunt al je vragen stellen. Op het aanmeldformulier zie je welke tijden nog beschikbaar zijn.
     
    Workshop 'SpeelGoedSamen' (ouders): Vanuit 248media uitgeverij (bekend van onder andere het magazine Gifted) komt Erienne van der Veen vertellen over haar boek SpeelGoedSamen. In deze middag workshop is er ruimte voor ouders om te kijken naar de resultaten van de kinderen (van de workshop 's morgens) en gelegenheid om vragen te stellen.

Het boek SpeelGoedSamen is, net als allerlei andere boeken rondom het thema hoogbegaafdheid en het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, vandaag te koop bij de stand van 248 media uitgeverij.
     
  Workshop 'Werkgeheugen' (kinderen 7+ en ouders): Wil je meer weten over werkgeheugen? Marije Turel vertelt je er graag over.
 • ‘Mijn kind vergeet vaak wat hij ook alweer moest doen of halen.’
 • ‘Mijn dochter heeft moeite met het onthouden van meerdere opdrachten.’
 • ‘Mijn zoon kan zich maar kort concentreren.’
 • ‘Hij heeft moeite met taken en opdrachten die meer dan één stap vereisen.’
Het werkgeheugen is een soort kladblokje in het brein waar informatie letterlijk bewerkt wordt. Naast het bewerken van gegevens zorgt het werkgeheugen er ook voor dat informatie paraat gehouden wordt en dat informatie uit het lange termijn geheugen op het juiste moment beschikbaar is. Er zijn verschillende strategieën en oefeningen om je werkgeheugen te verbeteren.

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak hun eigen (niet altijd even handige) strategieën aangeleerd, vinden hun lange termijn geheugen (opslaan van tafels bijv) niet altijd zo belangrijk, gebruiken hun werkgeheugen niet optimaal en training dit te weinig (zeker als ze niet op hun eigen niveau werken).

 

Ontvang het Speelnieuws in je inbox.

(Er opent een pop-up).

faceCoaching, familieopstellingen,
werken aan je verlangen 
WOWcoaching & opstellingen

Organisator van de SpeelDagHB.

PR, Social media en reclame op maat bij
PR door Nina

Organisator van de SpeelDagHB.

 

We zijn heel blij met alle ondersteuning van:

 • Bart Tolen - Technische Ondersteuning
 • En alle teamleden in Amersfoort, Hoorn en Schiedam.

Zonder hen zou de SpeelDagHB niet zo soepel lopen!

"Het ging zo vanzelf, je liep overal zo naar binnen. Zo fijn!"

- Elena 11 jr

"Het was een super dag. Jammer dat het niet vaker SpeelDagHB is."

- een jonge bezoeker

"Een leuke, ontspannen manier om een dag met allerlei facetten van HB bezig te zijn."

- een ouder

"Bij de workshop over HB bij volwassenen heb ik veel over mezelf geleerd."

- een volwassene

Marjolijn - vragen m.b.t. aanmelden en programma
marjolijn [at] speeldaghb.nl | WOWcoaching.nl
Nina - vragen m.b.t. PR en sponsoring
nina [at] speeldaghb.nl | PRdoorNina.nl
Facebook SpeelDagHB | Speelvrienden | WOWcoaching
Twitter SpeelDagHB | TienerDagHBPersGroeiOntw
Mail Nieuws in je inbox